Ca si student in anul III la Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-[the_ad id=”529″]Napoca, pot spune ca anul II a fost unul usor ,dar in acelasi timp greu. Cum se poate acest lucru veti afla mai jos.
De ce usor?
Orarul nu este incarcat, ai timp destul pentru orice ti-ai propus in viata sociala. In primul semestru am avut anatomie, biochimie, fiziologie, genetica, histologie, microbiologie, educatie fizica, limba moderna, iar in al doilea semestru ne-am lipsit de anatomie si biochimie si au mai venit metodologia cercetarii stiintifice si epidemiologie. Doar intr-o singura zi aveam ore de la 8, cel mult pana la 16, asta înseamnă un an destul de lejer. Intr-un fel am si “scapat” de anatomia din anul I care a fost destul de … nici nu gasesc un cuvant potrivit pentru descriere, deoarece mie mi s-a parut cea mai frumoasa materie pana acum, dar si cea mai voluminoasa. In anul II se schimba lucrurile , iar bibliografia este destul de subtire, o carte de 300+ pagini cu scris destul de mare si materia poate fi parcursa in sesiune. In orice caz, din semestrul II anatomia dispare, iar sentimentul este unul mixt: tristete pentru ca te desparti de oamenii care te-au ajutat sa vezi medicina cu alti ochi, dar si usurare din doua motive: in primul rand ,ar fi timpul liber si in al doilea rand , te bucuri ca ai scăpat cu bine si nu ai facut cancer de la concentratia ridicata de formol din laborator.
De ce greu?
Mie mi s-a parut ca a trebuit sa invat o gramada de detalii inutile la unele materii. Eu inteleg ca la facultatea de medicina nu trebuie sa ramai cu totul in minte, ci trebuie sa stii unde sa cauti informatiile, dar asta nu inseamna ca unele mecanisme ar trebui invatate in ultimul detaliu. Am o prietena la facultatea de medicina din Viena unde a avut si ea cursuri asemanatoare cu ale mele, doar ca ea nu a trebuit sa invete fiecare detaliu inutil din mecanisme pe care oricum nu o sa le folosesc niciodata in viata mea de medic, decat daca voi face cercetare. De ce nu se poate doar sa aud despre ele, iar daca sunt interesat sa caut singur mai departe? Avand in vedere ca multe din examenele noastre sunt grile, pentru o nota decenta trebuie sa aprofundam materia la maxim, asa ca da-ti cu acea carte de genetica in cap pana iti vor intra toate acele 18239128 denumiri de gene in minte pe care oricum le vei uita ziua urmatoare! Asa ca mai bine te duci la loteria romana, iti iei cateva foi cu 6/49 si te antrenezi pentru examenul unde gasesti foaiemai multe cifre decat litere, de ex.: SOX9, SRY1,WNT4,DAX1, FGFR3,ZIC3, GLI3. La facultatea de medicina este vorba despre filtrarea informatiei! Tu, studentul obosit, nu vei putea sa asimilezi o suta si o mie de detalii inutile asa ca vei fi inteligent si vei gasi o modalitate sa inveti esentialul, dar in acelas timp si detaliul. In timpul anului trebuie sa iti faci o schema a intregii materii ca sa ai bazele , iar pe masura ce inveti tot adaugi detalii importante care crezi ca te vor ajuta in viata ta de medic, ca la examen oricum nu ti le amintesti nici daca vrei.Fata de teoretic, lucrarile practice la genetica au fost foarte interesante. Patologia a fost facuta foarte explicit cu poze usor de retinut (una dintre partile mele preferate din anul II).
Histologia studiaza tesuturile, un fel de anatomie, dar la microscop. Aproximativ 200 de pagini in primul semestru si inca 400 de pagini in al doilea semestru, pentru inceput suna bine, dar problema este ca examenul este grila si va trebui sa stii fiecare detaliu din acele grile. Histologia combina fiziologia cu anatomia, iar detaliile nu mi s-au parut exagerate asa ca am incercat sa invat o baza si am adaugat detalii pe parcurs.
Biochimia din anul II mi s-a parut destul de frumoasa, cel putin partea practica legata de analizele de laborator cu putina patologie, dar destul de grea. Daca inveti in timpul anului nu vei avea probleme la examen. Consider ca trebuie aprofundate pentru ca o sa trebuiasca sa ii explici pacientului de ce gama GT este asa ridicata si ce ar trebui sa faca in privinta aceasta.
[the_ad id=”529″]
Microbiologia din primul semestru mi se pare putin exagerata. Comparativ cu Vienna, unele mecanisme au fost explicate ,nu doar enumerate, ceea ce mi s-a parut destul de inutil, iar rezultatele mele s-au cam vazut (prima mea restanta si ultima a fost microbiologia din semestrul I). Am invatat 3 zile in sesiune pentru microbiologie, iar in timpul anului aproape deloc deoarece, nu am crezut ca o sa mi se ceara sa retin detaliile pentru redactionale. De ce nu ar fi de ajuns o baza pe care sa o stii perfect? De ce trebuie sa fim toti cercetatori? Compar medicina de aici cu cea din Vienna deoarece, ambele facultati sunt de top in Europa!
In schimb microbiologia din al doilea semestru mi s-a parut ca trebuie invatata detaliu cu detaliu avand in vedere ca am luat la rand fiecare familie de bacterii. Poate ca unii ar spune ca microbiologia de semestrul I este o baza pentru semestrul II, dar nu e chiar adevarat. Am reusit sa inteleg materia din semestrul II chiar daca nu o stiam pe cea din semestrul I. De ce trebuie microbiologia din semestrul 2 stiuta perfect? Pai cand iti vine o fata “cuminte” cu pete prin nu stiu ce locuri ar trebui sa stii ca nu merge sa dai doar cu bicarbonat si alifii.
Metodologia cercetarii stiintifice sau MCS cum ii mai spunem noi, este o materie pe care orice student la medicina ar trebui sa o invete bine. Intr-un punct al carierei de medic, vei fi obligat sa publici ceva, sa faci putina cercetare sau sa cauti ceva in index-urile medicale, iar aceasta materie te invata cum sa-ti optimizezi cautarile, sa scrii o lucrare si sa o publici intr-un mod corect.
Asistenta primara de sanatate sau epidemiologia este o materie de 7 saptamani facuta de seria noastra in semestrul II. Este un fel de MCS dar aici cineva se ocupa de gandirea ta, te ajuta sa intelegi si sa iti ordonezi logic mintea. Lucrarile practice de epidemilogie, chiar daca nu faci nimic practic, consider ca acea discutie de o ora si 40 de minute te face sa vezi o alta latura a medicinii, sa gandesti fiecare situatie in parte.
Am lasat fiziologia la urma deoarece aceasta materie ar trebui sa fie stiuta la perfectie de orice student, chiar si cand il trezesti la 4 dimineata (chiar daca studentul la medicina nu doarme la ora aia). Partea teoretica a fost explicata exemplar, dar cursurile tin 3 ore si informatia se cam pierde dupa o ora si ceva, asa ca as fi preferat sa avem doua cursuri de cate o ora jumate fiecare. Consider ca relatia profesor- student este esentiala in facultatea de medicina, iar aceasta trebuie sa fie deschisa. La catedra de fiziologie am descoperit aceasta calitate, iar eu personal consider ca asa ar trebui sa fie peste tot.
Concluzie: In anul II ai timp sa te implici in activitatiile extra facultate, nu rata aceasta sansa!