Cum sa procedezi la admitere?

Indiferent ca dai la Stomatologie, Medicina Generala  sau alte specializari, ar trebui sa ai aceeasi abordare. Din punctul meu de vedere, admiterea la facultatea de medicina UMF Cluj a fost cea mai traumatizanta experienta pe care am trait-o vreodata . Nu am stiut cum sa procedez la admitere, nu am stiut cat de stresat sau cat de calm voi fi, nu am stiut ce se intampla. De aceea, am decis, pe langa aceste grile, sa va impartasesc experienta mea personala legata de acest examen.

In primul rand, stresul dauneaza! Stresul prelungit si unii factori din jur pot sa va duca la o presiune imensa deoarece aproape toti ne dorim sa trecem cu bine peste acest examen. Care este cauza acestei presiuni? 1. Tu! pentru ca poate te autoevaluezi, subestimandu-te (nu e cazul daca te supraestimezi) 2. Parintii! Ei sunt cei care te sustin, te ajuta si vor sa intri iar asta nu este intotdeauna un lucru bun, pentru ca, uneori, ei pot fi cauza acestei presiuni imense. Ei isi doresc la fel de mult ca si tine sa intri, sau poate chiar de 2 -3 ori mai mult. Nu-i lasa sa te streseze si incearca sa nu te supra- sau subestimezi pentru ca asta iti poate dauna.

In al doilea rand, sa ai in vedere posibilitatea de a nu reusi! 

Aici multi gresesc. Multi nu luam in calcul posibilitatea de a pica deoarece, am invatat de mult timp dar, acolo orice se poate intampla. Nu stii cum te trezesti dimineata sau in ce stare vei fi. Pentru a putea intelege mai bine acel moment in care iti sustii examenul de admitere, voi compara acesta experienta cu cea a unui sportiv care se afla in fata unui campionat. Sportivii isi cauta starea perfecta in care corpul lor va fi in cea mai buna forma insa, din pacate, acea stare nu depinde doar de ei ci si de multi alti factori exteri . Totusi trebuie sa incerci sa iti creezi starea “perfecta” in care tu poti sa dai totul. In cazul unui esec, sa stiti ca un an in care stai acasa nu este un an pierdut. Si eu am picat la 8 sutimi si recent, mi-am dat seama ca in acel an in care am stat acasa eu am invatat sa invat si sa ma cunosc mai bine. Da, am  zis bine, am invatat sa invat . Iar acest lucru m-a ajutat enorm deoarece volumul materiei este imens. Oricat de greu pare, trebuie sa incerci sa vezi in acest esec o sansa de a face lucrurile mai bune pentru tine in viitor si sa nu uiti ca viata ta continua chiar daca ai picat admiterea…

In al treilea rand, incearca sa te culci devreme inainte de admitere si sa inveti cat mai putin cu o zi inainte, creierul tau are nevoie de o pauza .

In al patrulea rand , incearca sa incepi cu ce este mai usor pentru tine si consideri ca este punctul tau forte. In cazul meu, am inceput cu biologia( ar trebui sa iti ia cam 20 minute), am continuat cu teoria la chimie si am terminat cu problemele.

In al patrulea rand daca nu esti sigur pe ceva, nu da un raspuns pe loc. Fa-ti un semn sa nu uiti ca trebuie sa revii asupra acelei intrebari si continua cu restul grilelor. Pune la inceput doar ce stii si doar dupa aceea stai si gandeste-te la celalate intrebari. Desi vei avea impresia ca nu ai auzit nicioadata de ce iti cere, incearca sa te calmezi si sa te gandesti la ce s-ar putea referi.Incearca sa nu te panichezi deoarece vei ajunge doar sa iti faci mai mult rau. Daca esti linistit, vei gasi pana la urma raspunsul la toate grilele.

In ceea ce priveste lucrurile organizatorice, trebuie sa vezi inainte cu o zi in ce amfiteatru esti repartizat!!!

Acea zi mult asteptata se va desfasura astfel : la ora 9 ei va vor aranja in amifiteatre iar la ora 10 incepe admiterea. Acea ora in care astepti sa inceapa examenul este cruciala pentru starea ta. In acele 10 ore ( pentru ca asa o sa ti se para) trebuie sa iti gasesti o persoana cu care sa ai un small-talk. Incearca sa eviti orice discutie despre medicina pentru ca acest gen de discutii nu iti va distrage atentia.

Exerseaza bulinutele in zona testului de buline – dreapta jos, pe foaia de examen (acolo ai voie).

Verifica-ti calculatorul primit si asigura-te ca functioneaza.

Verifica-ti marker-ul primit.

Ramai concentrat cat se poate de mult.

Acestea au fost problemele cu care m-am confruntat eu (nu mi-am verificat calculatorul si am gresit 2 probleme din cauza calculelor) . Sper ca va ajuta acest articol si va urez mult succes la examen:)

P.S: Incearca sa bei apa in timpul examenului deoarece acesta iti creste randamentul cu 13 % si nu uita nici de ciocolata pentru hipoglicemie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.