Site icon Grile Medicină

Cum trebuie sa invat pentru admitere?

Am primit în ultimul timp intrebări legate de pregătirea examenului de admitere,de cât si cum trebuie să se învețe,ce materiale trebuie studiate, si dacă e posibil să iei note mari la bacalaureat și să și intri la medicină .În acest articol am de gând să vă răspund la aceste intrebari.

1.Despre învățatul pentru admitere

Pentru inceput trebuie să știți și să stăpâniți bine informația doar din  MANUALELE din programa pentru admitere care va fi afișată pe site(la această adresă o sa găsiți ghidul admiterii pt anul 2015 http://www.umfcluj.ro/images/fisiere/adm2015/ghid%20admitere/index.html). Utilizând un atlas complex sau un tratat vă puteți adesea incurca deoarece informația de acolo poate să nu coincidă cu cea din manualul vostru, sau puteți efectiv să pierdeți timp degeaba, cu detalii care nu sunt necesare pentru admitere.[the_ad id=”529″]Daca totuși vreți sa consultați si alt manual incercati versiunea mai veche a manualului de corint(este o carte groasa cu o coperta mov,manualul actual este o versiune mai scurta a acestuia   https://www.librariaonline.ro/manuale_scolare/clasa_a_xi_a/biologie/biologie_b1_manual_pentru_clasa_a_xi_a-niculescu_cezar_th-p1003187),iar pentru chimie puteți consulta tratele lui C.D.Nenițescu.

Analizați fiecare desen din manual si notați fiecare detaliu,există informații care se găsesc exclusiv pe desene.De exemplu in figura 8 se observă că locul de conexiune al ionului de Ca se află la mijlocul moleculei transportoare,din figura 9 aflăm ca celula miocardica are o periodă refractară mai lungă decat neronul sau fibra musculară de la nivelul antrului gastric,iar figura 92 ne arată că rețeaua Purkinje se distribuie și la nivelul mușchilor papilari!

In ceea ce priveste materia la biologie, învățați tot manualul cap-coada înainte să incepeți să rezolvați grile din cartea de Cluj! Și faceți tot posibilul să ințelegeți tot ceea ce invățați. Informația pe care o înțelegeți corect vă va rămâne mult mai mult în memorie si vă ajută să vă formați un mod de gândire eficient (pe care grilele de Cluj mizeaza din plin). O să vedeți că la examen subiectul nu va avea grile cu variante luate mot-a-mot din textul manualului! Sunt grile ce te poarta prin toată materia și testează felul in care judecați și știti să accesați(eu aș prefera utilizați) informatiile ce le detineti. Dupa ce terminați un capitol de invățat din manual, nu vă recomand sa incepeți să si rezolvați grilele de la capitolul respectiv. Cugetați la următoarea situație: manualul nu are toate informațiile despre hormoni la capitolul destinat glandelor endocrine,mai dă niște detalii pe la metabolism, pe la reproducător, etc.Ei bine cartea de Cluj are toate grilele despre hormoni la capitolul glande endocrine și dacă o să incercați să il rezolvați înainte sa fi parcurs tot manualul o să credeți că grilele din includ informații ce nu se găsesc in manual.(acest lucru este valabil si pentru restul capitolelor).

Așa că pentru început lucrați grile din cărțile de biologie pentru Brașov,Sibiu,Craiova chiar și București(nu folosiți ediția 2015 a cărții de bucurești fiindcă este plină de erori).Nu vă recomand grilele de Oradea fiindcă culegerea aceea cuprinde un număr aberant de greșeli!Vă recomand să lucrați si grilele de chimie din cărțile de Brașov(pt teorie) si București(pentru probleme)

[the_ad id=”529″]

Cand incepeti sa lucrati pe grilele de Cluj, va sugerez sa incepeti cu cele de la anatomie, care sunt relativ accesibile, se bazeaza pe partea de structura, pe care bineinteles ca trebuie sa o stapaniti foarte bine. Daca o anumita grila va pune in dificultate, asta e partea in care intervenim noi 😀 Intrati pe site-ul Grile Medicina  la sectiunea anatomie, cautati respectiva grila si e foarte posibil sa fiti luminati. Dupa ce anatomia devine o bucata de tort, treceti la fiziologie. Aici treaba se complica putin pentru ce intervin aspectele functionale (pe care din nou repet, e cel mai important sa le intelegeti, nu sa le memorati). Ah, da, si sa nu uitam de acele capcane teribile, care iti pun la incercare nu doar rabdarea, ci si atentia si modul in care ganditi lucrurile. Cand nu stiti care e explicatia sau nu sunteti siguri, nu ezitati sa accesati site-ul ca sa va lamuriti. Daca nici explicatiile de pe site nu sunt suficiente, puteti lasa un comentariu la postarea respectiva in care sa specificati ce anume nu intelegeti si vom face tot posibilul sa va ajutam.

!! site-ul Grile Medicina  e un suport pentru rezolvarea grilelor, nu un substituent al pregatirii cu un profesor bun.

La chimie încercați să găsiți metode neconvenționale de rezolvare a grilelor.Citiți mereu fiecare item inaine să rezolvați problema!Așa puteți găsi extra- informații depsre problemă(in enunț se poate spune ca aveți un alcool analizând itemii constați că e vb de un alcool saturat monohidroxilic)sau vedeți ca 4 variante sunt complet aberante si numai 1 este in concordanță cu datele problemei.

Când lucrați grilele de Cluj cronometrați-vă,trebuie să vedeți în cât timp rezolvați grilele și făcând astfel o să invățați cum să vă gestionați timpul la examen.Cu vreo luna înainte de simulare vă recomand să vă  printați bordeouri ca cele de la examen si să exersați completarea lor!

2.Despre BACALAUREAT

Promovarea cu o notă cât mai mare a bacalaureat-ului( la fel ca și simpla sa promovare) este o problema de ATITUDINE nu de inteligență sau de cunoștințe.Daca în liceu v-ați făcut temele de casă,ați fost atenți la ore, iar profesorii și-au făcut bine treaba aveți șanse enorme să luați peste 9 la bac!

Dacă mă intrebați pe mine cheia unui bacalaureat reușit este clasa a XI-a,atunci trebuie să invățați foarte bine la romană să recapitulați toată materia la matematica și chiar și la istorie  si să căscați ochii la biologie și la chimie!Procedând astfel in a XII-a veți avea de învățat doar integrale si legi de compoziție.Cei care dau bacalaureat-ul la istorie nu trebuie să se teamă.Istoria de cls a XII-a cuprinde informațiile despre romani, din clasele precedente

3.Despre dificultatea admiterii

Admiterea de la Cluj-Napoca ESTE CEA MAI GREA DIN ȚARĂ. Dar totodată NU ESTE PENTRU GENII.Admiterea este pentru oameni normali,nu trebuie să fii olimpic,super-deștept,geniu sau Einstein ca să intri.Trebuie să vă placă ceea ce invățați să aveți dăruire si mai ales să munciți.Am zis să munciți nu să munciți din greu sau in continuu.Mă ofer aici pe mine ca exemplu am inceput să muncesc pentru admitere in clasa a XI-a , am invățat și in vara dintre a XI-a si a XII-a .Am reușit să  intru cu o medie ce mi-a asigurat un loc in cămin fără să petrec vreo noapte invățând și fără să mă încui în casă lipsind de la petreceri sau de la ieșirile prin oraș

CONCLUZIE

Bacalaureat-ul nu este o problemă cu care merită să vă bateți capul.Nu trebie să lucrați doar grilele de Cluj-Napoca și orice informție din alte surse inafară de cele bibliografice este cel mai probabil inutilă.Lucrați eficient cronometrațivă și nu uitați să vă mai și distrați.Invățați incă din a XI-a și nu uitați să vă și distrați.

SPOR LA ÎNVĂȚAT TUTUROR ȘI MULT SUCCES LA BACALAUREAT ȘI ADMITERE.

 

 

Exit mobile version