De ce am ales Cluj-Napoca?

În România avem absolvenți bine pregătiți, însă majoritatea aleg să plece în străinătate. Aud această frază aproape zilnic, iar această temă este discutată peste tot. Însă de unde vin acești medici?[the_ad id=”529″] Avem facultăti bune! Avem de unde alege în România, dar care este prima ta opțiune? București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Oradea , Craiova , Târgul Mureș, Constanța , Brașov, Galați , Sibiu în oricare din aceste orașe putem să ne urmăm visul nostru, dar pe care-l vom alege?

Eu locuiesc în Cluj-Napoca, astfel mi-a fost destul de ușor să aleg orașul în care voi studia. Oricum, înainte să aplic , am căutat informații despre toate facultătiile din toată țara, deoarece a trebuit să mă asigur că fac alegerea corectă.

Poză luată de pe https://cluj.com/articole/ansamblul-rezidential-de-lux-la-cluj-napoca-riviera-luxury-residence/
Poză luată de pe https://cluj.com/articole/ansamblul-rezidential-de-lux-la-cluj-napoca-riviera-luxury-residence/

Este de la sine înțeles că această profesie este una extrem de complexă,deloc usoară și care cere o meticulozitate , pereseverentă și ambiție aparte, însă care în cei șase ani te pregătește nu doar să devii medic , dar mai ales să devii “OM” în adevăratul sens al cuvântului . Vei știi să fii un bun ascultător, dar și un bun sfătuitor pentru oamenii din jurul tău.Pe lângă contribuitia enormă pe care facultatea de medicină o are în ceea ce privește evoluția noastră umană sau inumană, ne oferă și un loc de muncă stabil , indiferent dacă este aici în România sau în străinătate. Nu există ,probabil , sentiment mai frumos decât sentimentul de bine pe care îl ai știind că undeva, cineva are nevoie de noi, iar noi îl putem ajută.

Pentru a ajunge un medic bun trebuie să studiezi într-o universitate de calitate care are un anumit prestigiu, de aceea cerințele sunt mari. Admiterea de la Cluj-Napoca este cea mai grea din tară, de aceea trebuie să începi să te pregătești cu mult înainte de admitere, dar credeți-mă că merită. Din punctul meu de vedere, al unui perfecționist care își dorește totul în ceea ce face, doar Clujul mi-ar putea oferi condițiile necesare în facultate, dar și după. Dacă s-ar pune problema să mai dau o dată admiterea, aș da la economie și științe politice. Glumesc, aș alege tot Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, oricât de multe sacrificii ar trebui să fac din nou pentru a intra.

Al doilea criteriu îl reprezintă posibiliătile pe care le oferă facultatea. La Cluj ,universitatea deține echipamente și tehnologie destul de performantă, inclusiv profesori care se implică în formarea ta ca medic. În străinătate nu ești acceptat de la oricare facultate de medicină din România, iar când pe diploma ta scrie UMF Cluj-Napoca, poți sta liniștit că vei fi acceptat oriunde în lume.

A Al treilea criteriu îl reprezintă multitudinea de posibilităti pe care acest oraș le oferă. Anul trecut Clujul a fost capitală europeană a tineretului[the_ad id=”529″], iar cu acest renume au venit și multe oportunități. Evenimente, petreceri și concerte se desfăsoară aproape în fiecare lună. În timpul puțin pe care-l ai pentru a te relaxa, poți alege o grămadă de opțiuni ,pe langă a rămane în comă alcoolică în ceva șanț.

De ce un student care locuiește mai aproape de București a ales tot Clujul.

Trăind într-o localitate aflată la 14 ore mers cu CFR-ul pană la Cluj-Napoca și la doar 3-4 ore de București , nimeni nu înțelege de ce am aplicat la Cluj și nu altundeva mai aproape. Răspunsul meu de fiecare dată a fost, pentru că vreau să fac o medicină de calitate.
Voi enumera aleator motivele pentru care am ales Clujul.

1.Numărul foarte mic de locuri la taxă

Dacă alte centre oferă zeci chiar sute de locuri în regim de taxă ,UMF Cluj a oferit în ultimii ani 10-20 de locuri cu taxă,ceea ce inseamnă că șansele de a pica de la buget la taxă sunt foarte mici și că facultatea acceptă doar cei mai buni studenți. După cum spune doamna doctor Crișan Maria din catedra de Histologie, doar creme de la creme dintre elevi ajung să fie studenți la UMF Cluj-Napoca

2.Metodele de evaluare

La Cluj ,în anii preclinici cel puțin,majoritatea probelor teoretice ale examenelor sunt scrise(fie redacțional,fie grilă),metodă mult mai obiectivă de evaluare și mult mai greu de fraudat că evaluarea orală a studentilor(metodă preferate la alte centre universitare ,cum ar fi Bucureștiul)

3.Distante relative mici de parcurs intre clinici

La medicină timpul este cea mai importană resursă.La Cluj în anii preclinici majoritatea locurilor în care sunt susținute cursurile și laboratoarele sunt la 5 maxim 10 minute distanat unele de celelalte și totodată la mică distantă de cămine. Nu este prea plăcut ca după ce ai început la 8 dimineată și ai ieșit la ora 20 să ai prea mult de mers, mai ales iarnă.

4.Situatia relativ buna caminelor

Căminele UMF-ului,cu bune cu rele sunt cu mici exceptii curate si in NICI INTR-UN CAMIN  nu exista locatari nedoriti(sobolani,molii,soareci,plosnite).

5.Nivelul mic de corupție

Coaliția pentru Universități curate a făcut(în 2009) un clasament al universităților în funcție de nivelul lor de integritate(lipsa corupției),acordându-le de la 0 la 5 stele(nici o universitate nu a primit 5 stele) Clujul făcând parte din cele 3 care au primit 4 stele

http://www.romaniacurata.ro/topul-integritatii-universitatilor-din-romania-alcatuit-de-coalitia-pentru-universitati-curate/

Un top ceva mai recent realizat in 2015 masoare nivelul de transparență  al universitatilor din Romania  UMF Cluj fiind a 19-a la nivel național și a 3-a în topul universitaților de medicină.

Pentru mai multe întrebări avem un articol destinat neclaritaților, unde vă putem lămuri inclusiv de unde vin copii. Întrebări frecvente

Apreciem faptul că ne ajuți și tu pe noi cu un share!



 

7 Comments

  1. Pingback:De ce am ales medicina din Cluj în defavoarea Franței

  2. Student la #UMF Carol Davila

    din tot articolul tau observ ca ai incercat de mai multe ori doar sa ironizezi/ataci Bucurestiul.
    1. la UMF Bucuresti NU toate examenele sunt orale (intr-adevar, avem multe, insa, ba, grila nu arata ca ai invatat. Grila arata ca ai tocit. Examenul oral iti demonstreaza ce si cat stii. De cand sunt in facultate, am dat f putine examene grila, majoritatea erau redactionale sau orale, iar eu consider ca s-au interpretat in mare parte CORECT. in 90% din cazuri, exceptand niste discipline celebre pentru ambiguitatea lor – dar NU materii cu adevarat importante din anii preclinici, notele sunt cat se poate de “impersonale” si corecte. Practic, examenele de la Bucuresti iti arata exact cat ai invatat. Iei 10, ai invatat de 10. Iei 5, ori n-ai invatat nimic si profesorului i-a fost mila, ori chiar ar fi cazul sa iti schimbi stilul de a invata)
    2. NU sunt caminist, la Bucuresti nu e o “moda” ca in alte centre ca TOATA lumea venita din afara centrului universitar sa stea la camin. Insa cunosc multi studenti ce stau la camin, iar conditiile te asigur ca sunt foarte bune (Baia este proprie. 3 in camera/ regim de garsoniera.) Din cate stiu, Clujul are o baie pe palier cu dusuri comune.
    3. Locuri la taxa sunt multe pentru ca e cererea mare. Tine minte ca sunt 510 locuri doar la buget (cu 50% mai multe locuri decat totalul celor de la Cluj). Iar cine intra la buget la Bucuresti, iti garantez, este creme de la creme, fara discutie.

    Per total, daca vrei o comparatie pe axa Bucuresti – Cluj (in esenta tu asta ai facut in articol), eu prefer Bucurestiul. Si nu pentru ca sunt subiectiv, pentru ca sunt student la Bucuresti, ci pentru ca baza logistica exista, in primul an, cand anatomia este chintesenta, studentii au cadavre NOI. Anual, in jur de 4-5 cadavre noi sunt aduse si sunt inlocuite o parte din cele vechi. (Poate nu esti la curent, dar anul asta cel putin, UMF Cluj dispunde de un singur cadavru ”de carton” – citat dintr-o studenta de la UMF Cluj). La fel, cursurile/lp-urile in anii preclinici nu se fac ”la 5 minute distanta unul de altul”, ci IN ACEEASI CLADIRE. Spre deosebire de alte centre, Bucurestiul are o cladire a facultatii de medicina ce poate gazdui toate cursurile/lp-urile/seminariile din primii 2 ani.

    PS: Ceea ce am scris nu reprezinta un atac la persoana, sau o contestare a opiniei tale, orice s-ar putea interpreta. Reprezinta doar o clarificare a unor aspecte legate de viata de student la Bucuresti, pe care, probabil, tu le-ai prezentat intr-un mod nefavorabil comparativ cu Clujul, deoarece asa le-ai auzit de la unii sau altii. Nu e o facultate perfecta, cum niciuna nu este. Toate au lipsurile lor, insa prezentarea unei facultati, chiar si cea de medicina, sau mai ales, nu se face prin compararea cu altele.
    PS2: Sunt la curent ca la Cluj, studentii din anii 1-2 sunt foarte inversunati impotriva UMF Bucuresti, iar noi nu intelegem de ce. Dar asta e alta poveste.

    • Ne bucurăm să aflăm o părere directă și nu suntem înverșunați față de voi. 1Examenul oral este subiectiv, iar grilele pot fi făcute într-un fel să explice mecanisme sau teorii, ceea ce înseamnă că pot arăta ceea ce știi, noi înafară de cele practice toate oralele scrise sunt grilă/redacțional (oralul este mai indulgent și subiectiv, poate dacă ai activat în timpul anului, sau din greșeală te cunoaște sunt 100% sigur că iți va crește nota cu cel puțin 1 pct). 2. Noi avem cămine care au și bâi comune, dar și băi proprii, depinde de media ta. 3. Ideea aici era că nu e chiar plăcut să dai 10000 de lei pe an la facultate, mai ales daca vii din mediul rural și părinții tai au salariul mediu pe economie. 4. La începutul anului avem un cadavru nou, întradevăr dar noi suntem mai puțini ca voi, dacă facem un raport cred că am sta mai bine la capitolul acesta. Întradevar exista o clădire unde se fac orele la voi în primii doi ani, dar noi până în anul 6 tot în aceiași zonă stăm. Desigur că nu este un atac la persoană, iar eu da, le-am auzit de la persoane inclusiv din București și am încercat să îmi creez o părere. Nu vă urâm, înafară că la admitere ați avut de 3 ori mai multe locuri ca noi :))

  3. Examenul oral este capital pentru ca arata cum este in stare studentul sa prezinte o problema importanta. In medicina trebuie sa stii sa faci prezentari, diagnosticul bolnavului, probleme importante , iar facultate sa formeze si sa testeze studentul. Nu merita nicaieri in afara de BUCURESTI sa studiezi medicina. Majoritatea absolventilor raman la mintea formata inainte de facultate si fac numai porcarii, oricum ar fi .

    • Facem si prezentari, diagnosticul bolnavului, nu vad cum un examen oral subiectiv te-ar ajuta sa faci asta. Grilele sunt corecte, un examen oral il poti trece si cu Mihai Eminescu din cate am auzit.

  4. E ok Medicina din Timisoara ?

  5. E o prostie înverșunarea asta între studenții la medicina din diferite centre ,ca una ar fi mai buna decât cealaltă…etc.am făcut facultatea la Iași,2 ani de rezidențial la Cluj și ceilalți 3 la București.si va asigur ca toate cele trei facultăți sunt la fel de bune,studenți de calitate dar și poate sunt in fiecare dintre ele

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.