Examenele din anul I explicate

Examenele sunt cel mai stresant aspect al vieții de student. Inainte sa prezentam examenele din primul an, aş dori sa fac unele precizări.

1)Cate examene sunt la fiecare materii?[the_ad id=”529″]

La majoritatea materiilor se susțin două examene: un examen “practic”, sub supravegherea asistenților de grupă ce v-au însoțit la laboratoare și unul teoretic ,scris.Fiecare catedra are de obice propriul mod de a susține examenele ,iar la unele materii notele de la testele ,colocviile sau răspunsurile orale din timpul anului contează la nota finală.Ponderea dintre examenul practic și teoretic diferă la fiecare materie , însă de obicei ,examenul practic valorează mai mult decât cel teoretic.

2)Cand sunt examenele?

Examenele se susțin în sesiune, dar și în timpul semestrului.Majoritatea examenelor practice se susțin în ultima oră de laborator din semestru. Asta nu trebuie să vă sperie fiindcă bibliografia tuturor examenele practice ,cu excepția examenului practic la anatomie , este mult mai redusă decât cea pentru examenul scris. Examenele la materiile care sunt predate în doar 7 săptamani se susțin de obiecei în săptămânile 8,9. Până în anul universitar precedent, fiecare serie își fixeaza împreună cu profesorul data la care se va susține examenul teoretic,fiecare serie dând examenul la o anumită materie într-o altă zi și având un subiect diferit. Începând de anul acesta TOATE SERIILE VOR SUSȚINE ACCELASI EXAMEN, LA ACCEAȘI MATERIE, ÎN ACCEAȘI ZI din sesiune. Data din sesiune în care se va susține examenul la o anumită materie este stabilit de către reprezentanții sutdentilor împreună cu cadrele didactice și va vor fi comunicate după ce începe anul universitar 4)Cum se calculează media finală ? Dacă în liceu făceați media aritmetică a mediilor de la fiecare materie ,în facultate situația este un pic diferită.Veți calcula atât media aritmetică cât și o medie ponderată .Fiecare materie are atribuit un număr de credite ( spre exemplu, fiziologia are 6 credite) . Nu are sens să explic în detaliu cum se calculează această medie ponderată, fiindcă o să vi se explice la începutul anului. Cu cât numărul de credite este mai mare, cu atât media finală de la acea materie va avea o pondere mai mare în nota finală. Acum să analizăm fiecare examen în parte:

Costum clinica

Anatomie si Embriologie generala si speciala(7 credite pe fiecare semestru)

• Practicul: Este singurul examen practic care se susținea în sesiune.Se dădea în acceași zi cu teoreticul .Examenul era semidificil, te întâlneai în laborator cu asistentul de grupă care punea întrebări ,te punea să aduci un os,un ficat,un crainiu și să identifici și/sau să descrii o serie de formațiuni anatomice.

• Teoreticul:Până anul acesta se dădea un examen redacțional format din 4 subiecte.Subiectele erau scrise pe un bilet ce se extrăgea pe loc.Unele subiecte îți cereau să realizezi un desen schematic. Însă există șanse imense ca de anul acesta examenul la anatomie să devină un examen grilă.Nu cunosc foarte multe detalii legate de numărul de grile ,dacă vor fi punctaje diferențiale sau dacă vă fi complement simplu sau multiplu. Mai multe detalii veți primi la începutul anului.

Biologia celulara si moleculara (6 credite)

• Activitatea din timpul anului:În timpul anului o să fiți ascultați oral câte 2-3 persoane la fiecare laborator de către cadrele didactice și se veți primi o notă.După laboratorul în care se va studia diviziunea celulară, veți da un scurt test în care veți identifica faza diviziunii în care se aflau anumite celule proiectate pe perete.Va fi și un colocviu după al 10-lea curs în care toată grupa va fi ascultată din toată materia predată până în momentul respectiv.Cei care iau sub 5 la colocviu vor trebui să îl susțină din nou la următorul laborator.

• Practicul: Examenul practic este unul destul de simplu , cuprinde trei probe: prinderea unei imagini la microscopul optic,identificarea unui preparat pe care l-ați vizionat deja în timpul anului și descriera elementelor de pe niște planșe de microscopie electronică[the_ad id=”529″]

• Teoreticul:Este un examen cu GRILE COMPLEMENT MULTIPLU CU PUNCTAJ DIFERENȚIAT(ca la admitere)

. • IMPORTANT:Persoanele din anul meu care au susținut prezentări la cercul stintific de biologie celulară au primit drept răsplată a muncii lor un bonus la examen.

Biofizica (6 credite)

• Activitatea din timpul anului:Va trebui să predați 2,3 referate iar cei care vor dori, pot face scurte prezentări la anumite cursuri

• Practicul:Este cel mai “practic”examen din anul 1.Veți reface integral sau parțial un experiment pe care l-ați făcut în timpul anului după care veți interpreta rezultatele obținute.Fiți foarte atenți și lucrați eficient la laboratoarele din timpul anului și nu veți avea nicio problemă.

• Teoereticul:Este un examen redacțional formați din 3 întrebări teoretice și o problemă destul de simplă

Biostatistica (4 credite)

• Activitatea din timpul anului:Exista mici bonusuri pe care le puteti castiga pe parcursul anului,o sa va informeze cadrele didactice în acest sens.

• Practicul:Este dupa parerea mea al 2-lea cel mai greu examen din anul 1 dupa teoreticul la anatomie de pe semestrul 2.Ai 10 cerinte pe care trebuie sa le rezolvi pe calculator(sa formatezi un text,sa creezi o diagrama relevanta, sa aplici o serie de teste statistice) Exista subiecte eliminatorii care trebuie facute macar partial pentru a promova examenul.Astfel daca faci corect 9 subiecte din 10 iar subiectul este unul eliminatoriu ai picat examenul cu 4. Partea buna este ca la statistica aveti voie sa folosiți la examen notite scrise de mana voastra, doar ca examenul dureaza 15 minute.

• Scrisul:Va intalniti cu prietenele voastre, grilele complement multiplu .Timpul examenului este arhisuficient pentru a rezolva cerintele.Unele sunt mici probleme, altele sunt chestiuni pur teoeretice.Aveti voie sa veniti cu notitite scrise de voi la examen.Aici nu exista grile eliminatorii. Poate cere sa reproduceti fragmente din anumite experiment .Restul examenelor sunt mult mai putin complexe si complicate decat acestea.

La Prim Ajutor (2 credite) se sustine un singur examen care consta in executarea unei manevre de prim ajutor urmata de o discutie cu cadrul didactic.

La Stiintele Comportamentului (2 credite) se da un examen redactional.

La Psihologie (2 credite) se da un examen cu grile complement simplu.Aici trebuie sa fiti foarte atenti , fiindca grilele sunt proiectate pe un ecran , iar in functie de dificultate raman pe ecran aprox. 1 min.

La Bioetica (1 credit) se susinte un examen redactional(in cazul meu examenul a constat din 7 intrebari cate una din fiecare curs) si unul oral in care stateai de vorba cu cadrul didactic

La istoria medicinii (1 credit) se da un scurt examen,probabil cel mai simplu examen din toata facultatea . O sa va convingeti singuri despre ce este vorba.

Ce a insemnat anul I pentru mine? O noua viata care imi place mult mai mult ca si cea din inainte. Anul in care am invatat ce inseamna medicina, ce inseamna sacrificii.



3 Comments

  1. Minunat articol, de mare ajutor! Felicitari!

  2. Am o intrebare in legatura cu calcularea mediei. La materia optionala nu exista nota, ni s-a trecut doar “Admis”, deci atunci cand se face media ponderata pe semestrul I suma punctajelor se imparte la 30 de credite sau la cele 28 de credite aferente materiilor la care am primit note?

    • Admin Rares

      Suma punctajelor o imparti la 28 de credite.Iar cand i-ti calculezi media aritmetica ignori materia optionala!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.