În atenția bobocilor UMF Cluj

Bine ați veni la UMF Cluj, stimați colegi! Intrați, relaxați-vă și nu uitați să ÎNVĂȚAȚI!!!!

stress-meme

Sunt absolut convins că fiecare din voi are un amestec de sentimente în sufletul vostru: curiozitate, nerăbdare, emoții. “Oare mă voi descurca?” “Cum va fi la UMF?” “Voi avea și eu puțin timp liber să respir?” Așadar, stimați doctori în devenire, eu vă voi liniști și vă voi explica un mic truc, simplu dar eficient, care să facă să nu aveți restanțe și să aveți note bune.[the_ad id=”529″]

Orele la UMF Cluj

Probabil ați primit deja orarele, iar dacă nu, le veți primi în curând. Fiind nerăbdători și curioși, le-ați studiat în detaliu și ați observat că la multe materii aveți CURS și LP.

  1. CURS(toată seria)prezență necesară pentru a intra în examenul scris: 70% mai pe românește, dacă ai 14 cursuri, trebuie să te prezinți musai la 10 din ele, altfel nu intri în examenul scris și vine sfârșitul lumii. *Muhaha* . Cursul la o anumită materie se ține, de obicei, odată pe săptămână și, pentru majoritatea materiilor, ține 2 ore. În timpul primului curs, vă veți întâlni cu cadrul didactic care răspunde de seria voastră și de examenul voastră la materia respectivă. Deci, dacă la anatomie se prezintă Victor Papilian în timpul primului curs, el este titularul vostru de curs, el vă va ține cursurile și voi ați face bine să fiți atenți la el și să-l studiați foarte bine, căci tot el vă va da examenul. Sfatul meu: nu vă jucați cu prezența la cursuri, chiar dacă acel curs e plictisitor și nu poți să reții nimic din ce-ți predă cadrul didactic, trebuie să mergeți la minim 10 cursuri din 14. Desigur, nu la toate cursurile se face prezența, asta depinde de cum e persoana care ține cursul. Iar dacă tu chiar trebuie să fii la curs și nici nu poți să fii atent, deschide o carte la altă materie și citește, timpul e foarte prețios.
  2. LP/Laborator(1 sau 2 grupe)prezență necesară pentru a intra în examenul practic: 100%. UMF-ul are o regulă foarte clară aici, trebuie să fii prezent la toate laboratoarele pentru a da examenul practic pe motiv că nu pot să-ți dea un subiect la examen pe care nu ți l-au predat și de aia regula asta. LP-urile se țin adesea de 2 ori pe săptămână, în funcție de materie. Aici ar trebui să vi se predea materia de LP, care intră la examenul practic și care ar trebui să fie în completarea materiei de LP. Responsabil de fiecare grupă/2 grupe este, cel mai adesea, un asistent universitar care, de cele mai multe ori, vă și ascultă la examenul practic. La unele LP-uri, chiar veți face tot felul de experimente, la multele doar veți discuta. Tot aici, este necesar halatul (+ bonetă la anato). Sfatul meu: nu vă jucați DELOC cu prezența aici, deoarece o absență nemotivată la un LP (adică NU motiv medical sau altă problemă reală) va trebui recuperată contra-cost la prețul de 9 RON/ oră. Exemplu concret: ai petrecut tare de tot într-o noapte și nu te-ai trezit ca să ajungi la Biocel LP. Ai posibilitatea să mergi cu altă grupă săptămâna aia dacă vă permite cadrul- cel mai adesea sunt înțelegători. Dar ai adormit și atunci, va trebui să plătești 18 RON la casieria UMF-ului $$$$, iar pe baza chitanței, ți se va permite recuperarea acelui LP într-o sesiune de recuperare în penultima săptămână din semestru. Încercați să mergeți la LP atunci când vă este în orar și NU lipsiți sub nicio formă, căci după aceea tot din timpul vostru îl recuperați și din $$$ voștri îl plătiți. Dacă lipsești dintr-un motiv medical, de exemplu, atestat de către medicul UMF din Hașdeu, atunci poți recupera LP-ul fără să plătești, tot la sfârșitul semestrului. De asemenea, UMF-ul este destul de înțelegător cu tine încât să-ți motiveze absența fără să plătești și dacă ai o problemă personală reală sau dacă ai fost cu ceva proiecte ale UMF-ului, gărzi SMURD, etc. Totodată, la LP întrebați tot ce vă este neclar, mai ales dacă la curs v-a fost frică sau nu ați apucat. Mai bine să vi se explice acum ce nu ați înțeles decât la examen, când ești taxat sau, în cazuri grave, picat. Cel mai adesea, asistenții universitari sunt foarte dornici să vă ajute și foarte bine pregătiți.

Examenele la UMF Cluj- nota minimă pentru promovare 5

1.Examenul Practic– se dă de obicei în ultima săptămână din semestru, deși uneori se dă în plină sesiune, depinde de materie. Promovarea este necesară pentru a avea ocazia să dai examenul scris, nota minimă pentru promovare 5. Examenul acesta se dă din materia făcută în timpul LP-urilor și, uneori, conține și o parte practică pe care trebuie să o efectuați, parte care ați făcut-o în timpul LP-urilor. Uneori, examenul, în ciuda numelui, este strict teoretic. Sfatul meu: învățați-vă și materia de curs pentru examenul practic sau, măcar citiți-o, deoarece sunt mari șanse să primiți întrebări din materia de curs, în special pentru note mari. Plus că este foarte recomandat să învățați în timpul anului. Acesta este secretul că să țineți restanțele departe, după cum și proverbul străvechi spune:

Studiul în fiecare zi ține restanța departe!

Cel mai adesea, nota la examenul practic formează în jur de 30% din nota finală, deși acest lucru variază cu materia. Sfatul meu: fiți atenți la LP-uri, întrebați ce nu ați înțeles și învățați și totul va fi bine și frumos.

2.Examenul Scris– se dă aproape întotdeauna în sesiune, la o dată pe care ați convenit-o voi cu cadrul didactic sau, posibil să se implementeze anul acesta- nu știu sigur, să fie o dată unică pentru toate seriile la materia respectivă. Promovarea examenului scris, alături de celelalte condiții de mai sus, este necesară pentru a promova materia. De obicei, aici vă intră materia prezentată în timpul cursurilor, dar ATENȚIE! Nu este suficient timp dpdv fizic pentru a vă prezenta toată materia în timpul cursurilor, așadar pentru examen aveți mai mult de învățat decât vi s-a predat! [the_ad id=”529″]

Sfatul meu: Asigurați-vă și mereu întrebați titularul de curs ce materie vă intră la examen și anume PROGRAMA. Este dreptul vostru și o condiție absolut necesară pentru a promova acel examen. De asemenea, cereți suportul de curs, pe un stick și întrebați de bibliografie! Unii profesori vă vor spune exact din ce să învățați, alții vor trânti mai multe cărți acolo, lăsându-vă pe voi să vă alegeți. Întrebați-i pe colegii din anii mai mari care au făcut cu acei profi, întrebați-mă pe pagina mea:

https://www.facebook.com/romedicus/

 

și, dacă am făcut cu acel prof, vă voi ajuta. De asemenea, foarte important, asigurați-vă că știți cum îl cheamă pe titularul de curs și pe asistentul de la lucrările practice. Cel mai adesea ei se vor prezenta. Și cereți-le adresa de mail, să puteți comunica cu ei. Orice problemă ați avea, orice nedumerire, ÎNTREBAȚI-I! Sunt acolo ca să vă ajute, pentru asta sunt plătiți de către UMF! Dar întrebați-i în timpul semestrului, cereți-le sfaturi, etc, nu în timpul examenului! Veți vedea că sunt binevoitori.

Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Am să mă repet de 10 ori dacă e nevoie! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI! Și învățați ÎN TIMPUL ANULUI!

În sesiune se intră cu materia parcursă, asta e cheia ca să învățați pe termen lung!

Cărțile la UMF Cluj

Okay, ați aflat ce cărți vă trebuie și vi s-a spus frumos să încercați la librăria facultății. Dar să fim serioși acum: suntem studenți, cine are atâția bani să plătească acea carte în original? (hai că înțeleg dacă e vorba de caietul de histologie, de exemplu, cu imagini color)

Și ce e de făcut?

  1. Mergi la bibliotecă și îți faci permis de cititor, împrumuți cărțile/manualele timp de 1 semestru.
  2. S-au dat toate cărțile- ce faci? Dai o fugă pe la xeroxurile din jurul UMF-ului. Cu plăcere :).

Distracția la UMF Cluj – credeați că viața înseamnă numai muncă?

A trecut o săptămână grea în care ați fugit dintr-un loc în altul pentru cursuri, LP-uri, ai și răsfoit cărțile căci mi-ai ascultat sfatul să înveți din timpul anului. Acum ce?

Descoperă Clujul! Ce clișeic sună!

Descoperă-ți noi prieteni! Și mai clișeic!

Enjoy your student life! Prea clișeic!

Dar așa este, Clujul are foarte multe locuri frumoase de oferit, plimbați-vă pe Piezișa și veți vedea! Și nu care cumva să aflu că a trecut primul semestru și nu ați văzut Parcul Central sau Cetățuia! Be careful, I’m watching you! Mergeți la petrecerile organizate de către Organizația Studenților, la petrecerile din cămin!

Mă opresc aici, știți voi cum să vă distrați, doar sunteți copii mari, nu?

Dar MODERAȚIA e CHEIA! Nu în exces!!!

Cam atâta pentru acum, stimați colegi! Pentru orice alte întrebări despre UMF, vă aștept pe

Pagina Medicus : https://www.facebook.com/romedicus/

doctor



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.