Dupa parerea mea, anul I nu este deloc greu in afara faptului ca trebuie sa te obisnuiesti cu facultatea. Inainte sa intru la medicina am tot auzit ca orarul este foarte incarcat si o sa avem ore de la 8 la 20. Nu este deloc asa, in cel mai rau caz o sa ai cam 8 ore pe zi, dar nu toata saptamana.
Exista doua tipuri de materii: unele cursuri dureaza 7 saptamani (prim ajutor, istoria medicinii, bioetica, bazele comunicarii) si unele 14 saptamani (anatomie, fiziologie, biochimie, biofizica, biologie celulara, biostatistica, stiintele comportamentului, psihologie, limba moderna).
Asadar, dupa 7 saptamani orarul va fi mai lejer. Va voi prezenta cum trebuie sa abordati fiecare materie in parte:
1)Anatomia trebuie invatata in timpul semestrului deoarece, volumul de materie este imens si nu vei apuca sa o inveti in sesiune. Va recomand ca dupa fiecare ora de anatomie sa cititi macar o data lectia facuta in acea zi. Stiu ca pare imposibil sa mergeti acasa sa invatati dupa ce ati avut cateva ore cursuri, insa trebuie sa faceti un efort. Daca totusi esti foarte obosit si iti dai seama ca nu intelegi nimic, atunci nu are rost sa te chinui. A citi la anatomie presupune sa te uiti pe atlas ( Ex: Netter , Sobotta vol 1, Sobotta vol 2.Gray’s Anatomy, Sinelnikov vol 1, Sinelnikov vol 2 , Sinelnikov vol 3 aici aveti link-urile de la toate atlasele de anatomie). Nu exista un atlas sa fie net superior celorlalte, fiecare are unele puncte forte.Desenele reprezinta un mod eficient de a invata anatomia, daca desenele sunt CORECT facute! Anatomia o vei termina in 3 semestre.
2)Fiziologia o vei face in semestrul II. Fiziologia din anul I reprezinta 70% din materia din corint precum si cateva detalii in plus. . Va fi usor de invatat, mai ales daca ai multe desene dupa care sa inveti. Pentru a intelege tot va recomand sa mergeti la TOATE cursurile iar lucrarile practice (la toate materiile) sunt obligatorii. Vei sustine in fiecare saptamana teste la care se vor adauga colocviile, deci esti obligat sa inveti si in timpul semestrului.
3)Biochimia mi s-a parut o materie destul de grea. Trebuie sa inveti saptamanal , deoarece vei da teste cam o data la 3 saptamani. Insa nu trebuie sa te stresezi, daca inveti bine si faci un referat la sfarsitul anului, vei avea o medie destul de mare. Biochimia nu se aseamana foarte tare cu chimia din liceu. Problemele de calcul si ecuatiile pe baza reactiilor chimice dispar, accentul pica pe structurile moleculelor si macromoleculelor din organism precum si pe relatia dintre structura si functie
4)Biologia celulara este una dintre materiile care provoaca spaima in randul studentilor. Este o materie care trebuie inteleasa iar mai apoi fixata. Examenul este grila, iar asta inseamna ca tu trebuie sa stii cam fiecare detaliu din cartea de aprox 100 de pagini. La fiecare lucrare practica 1-2 persoane sunt ascultate din cursul anterior. Din aproximativ 40 persoane care au fost ascultate doar una singura a luat 10 .
5)Biofizica pare la inceput o materie grea, care nu prea are legatura cu medicina. Sunt cam aproximativ 200-250 pagini pdf pe care le vei termina in 4-5 zile de sesiune. Colcviile din timpul anului nu conteaza la medie. Examenul este redactional , 3 subiecte plus o problema ( ea a aparut in examen in urma unei idei a unui student cu un an mai mare ca mine, care a spus ca fizica nu e relevanta daca nu exista si o problema in examen. * I will find you , and I will kill you *)
6)Biostatistica mi s-a parut cea mai grea din anul I., dupa parerea mea. Nu are legatura cu informatica ci mai mult cu T.I.C -ul din liceu. Examenul este grila, iar sentimentul din timpul examenului este ca : B nu a mai fost demult. Se poate invata in sesiune.
7)Primul ajutor este o materie frumoasa pe care o vei invata la Medicala 3 sau Medicala 1. Acolo vei putea face garzi unde vei invata o gramada de lucruri interesante. Acestea au fost primul meu contact cu pacientul. Se poate invata inainte de examen.
8)Psihologia este si ea o materie frumoasa unde vei avea contact cu persoane care sufera unele boli psihice. In acest fel vei putea intelege acele boli mult mai usor. Se poate invata inainte de examen.
9)La Bioetica vei invata cum sa te comporti cu un pacient din punct de vedere etic. Se trateaza unele subiecte delicate din medicina, cum ar fi transplanturile sau reproducerea asistata. Bioetica insa nu ofera un raspuns universal la aceste probleme, ea confera mai mult o serie de principii si de metode de abordare a problemelor ajutandu-ne sa gasim un raspuns personal. Astfel bioetica ne invata cum sa gandim, nu ce sa gandim.
10) Bazele Comunicarii Medicale ne invata cum sa abordam pacientul,cum sa ii transmitem anumite vesti proaste sau sa ii punem anumite intrebari delicate.Este una din cele mai simple materii
11)Limba Straina o veti studia pe parcursul a ambelor semestre dar veti sustine examen doar in semestrul al 2-lea.Se invata preponderent termeni medicali din limba aleasa iar uneori se vizioneaza documentare sau filme in limba respectiva
12)Educatia Fizica se aseamana destul de mult cu materia din liceu.La finalul anului se vor da o serie de probe sportive care sunt foarte usor de implinit.Se fac cate 2 ore din 2 in 2 saptamani.Daca nu doriti sa asistati la ore va puteti duce saptamanal in functie de programul profesorului cate o ora la sala de fitness a UMF-ului de la parterul caminului 7 din Hasdeu. Despre celelalte materii consider ca nu prea am ce sa va spun.
Aceste materii sunt de la facultatea de medicina generala din Cluj. Cred ca la stomatologie veti face cateva materii in plus iar structura lor va fi diferita.
1) Biostatistica este departe de a fi numita grea. La examen poti intra cu caietul in care iti transcrii cursurile cuvant cu cuvant si si intrebari din anii trecuti. Anul trecut nu a picat nimeni examenul scris din 305 prunci
2)Biologia celulara- Intr-adevar este grea in sensul ca este mult de invatat, dar totodata este cea mai frumoasa materie. Chiar daca notele din seminarii sau teste tind sa fie mai mici, notele finale anul trecut in proportie de 80% au fost peste 8.
Mulțumesc pentru încurajare!