Derivatii unui acid carboxilic

Category: ChimieDerivatii unui acid carboxilic
Andrada asked 8 years ago

Eu cand aud “derivatul unui acid” ma gandesc la unl din cei 5: ester, clorura acida, amida, anhidrida acida, nitril. Dar am gasit un test in care se spune ca “sapunurile sunt DERIVATI ai acizilor grasi”, iar in altul spune ca “acidul p-izobutil-2-fenilpropanoic este un DERIVAT al acidului 2-fenilpropanoic”. Mie nu mi se pare corecta formularea. E cumva valabil rationamentul meu doar cand spune derivat FUNCTIONAL?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Answers
Tudor admin Staff answered 8 years ago

Salut derivatii functionali sunt cei 5 enumerati de tine.Acum orice produs de reactie deriva din reactanti si din punct de vedere al intelesuli din dictionar al cuvantului derivat e corect sa zici ca sapunurile sunt derivati ai acizilor grasi dar nu DERIVATI FUNCTIONALI.
Parca imi amintesc si eu de logica asta in texte.Am impresia ca ei  considera derivat al compusuli A un compus C format prin reactia dintre A si B cand reactantul “mai mare” este  A.De exmplu ai A , un alchil-benzen si tu ii mai adaugi o grupare alchil B si rezulta un bialchil-benezn C as zice ca C e derivatul lui A (A fiind catena “de baza” ) nu al lui C fiindca ar fi cam deplasat sa zic ca stearatul de Na e derivat al Na si O-etil-Toluenul este derivat cl-etanului.
Acum chestia de mai sus E O DEDUCTIE A MEA nu am un supor bibliografic sau coerent din punct de vedere chimic,deci nu garantez ca este bine .
Sa speram ca nu dau la admitere asa intrebari
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Andrada answered 8 years ago

Da, cumva am prins si eu ideea prin ce se refera ei la derivat….dar totusi.
Multumesc frumos de raspuns!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Answer

20 + 13 =