grila-admitere 2015

Listă întrebăriCategory: Chimiegrila-admitere 2015
Gandacel asked 6 years ago

Am o nelamurire la problema urmatoare:
Prin reactia unei amine cu clorura de benzil ,mediu HO-, se obt un compus cu f.m C9H13N. Precizati cantitatea de clorura de benzil, de puritate 90%,care se consuma pentru  a obt 270g de produs de reactie, avand in vedere ca procesul are loc cu un randament de 92% si asa mai departe. Ce e pana aici ma intereseaza, si anume, daca zice se consuma, asta nu inseamna ca nu mai aplic nici randamentul , nici puritatea, in cazul de fata?  Raspunsul corect ar fi dupa barem 281,11g, ceea ce inseamna ca au aplicat puritatea. Eu zic ca ar fi 253 g.  Ce e gresit? Multumesc!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Answers
Tudor admin Staff answered 6 years ago

Ei ti-au cerut canitatea de clorura de benzil de puritate 90% nu cantiate de clorura de benzil pura.Deci trebuie sa aplici si puritatea dar nu si randamentul.Daca iti zicea doar cantiatea de clorura de benzil atunci nu mai aplicai nimic.Iar daca iti cerea cantitatea de clorura de benzil de puritate 90% introdusa in reactie atunci aplicai si randamentul pe langa puritate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gandacel answered 6 years ago

Bun, dar cand o substanta este impura , inseamna ca are pe langa substanta data, in cazul nostru clorura de benzil, si alte impuritati care nu sunt clorura de benzil.(logic) sau altfel spus , daca am lua invers problema, cantitatea care am lua-o pe reactie pentru a afla cat produs de reactie se obtine, adica cantitatea de 270g ,ar fi doar cantitatea pura de substanta, caci doar ea se consuma, restul ramane netransformat sau se transforma in altceva nedorit(+ randamentul) Si atunci de ce aici e altfel? eu nu vad logica , avand in vedere ca imi cere cantitatea de benzil consumata. Defapt toata neclaritatea mea porneste de la acest verb” se consuma” , iar de aici vine intrebarea” cum poate sa se consume clorura de benZil daca nu e clorura de benzil(impuritatile)?” Intelegi ce vreau sa spun ?? Deja pare de domniul filozofiei, dar m-am adancit in problema asta si acum pur si simplu nu mai mi-e clar. Am ideea aceasta in cap si vreau sa stiu de ce nu e buna. Te rog, explica-mi! Multumesc!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gandacel answered 6 years ago

da, asa e , se consuma si cea impura…am inteles, nu e nevoie de mai mai multe explicatii, ai fost destul de explicit din prima. multumesc!

Admin Rares replied 6 years ago

Eu iti raspund.A consuma si a reactiona nu sunt SINONIME.A consuma conform DEX inseamna a nimici a mistui a DISTRGE.Tu ai sa zicem un cub de Na pur de puritate 92% si il lasi intr-un vas cu apa.Reactioneaza tot Na-ul dar tot cubul de concentratie 92% se CONSUMA,fiindca ea este DISTRSA in urma reactii fiindca Na-ul din componenta este transformat in NaOH iar impuritatile raman si se depun pe fundul vasului(daca sunt insloubile) sau apar si ele in noua solutie formata.
Revenind la cazul problemei tale Clorua de benzil care reactioneaza se si CONSUMA fiindca este distrusa prin transformarea ei in produs de reactie.Acum se consuma si clorura de benzil de puritate 90% care inglobeaza cantaitea de clorura necesara reactiei fiindca ansamblul substanta dorita-Impuritati este dezagregat,nimicit in urma reactiei dintre clorura si amina.Acum Masa totala de substatanta introdusa contine un EXCES care se depune pe peretii sau fundul vasului sau dupa caz poate fi chiar dizolvat acesta NU SE CONSUMA fiindca el ramane integru puritatile si impuritatile inca sunt acolo formand un agregat.

Ai inteles?

Admin Rares replied 6 years ago

DISTRSA In loc de DISTRSA.*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Answer

16 + 11 =