Schimb de experiență II

Anul trecut am profitat de faptul că la UMF Cluj-Napoca au venit studenți de la alte facultați de medicină din țară prin Transmed și am pus și eu câteva întrebări legate de facultatea lor pentru a putea face câteva comparații(LINK CATRE ARTICOL). Am reușit să conving unul dintre acești studenți să descrie cum s-a simțit în Cluj. Anul acesta am intalnit două studente la medicină generală venite de la Sibiu pentru o săptămână în Cluj-Napoca. Le-am fost trainer la un workshop de Knots and Sutures în cadrul SSCR, unde le-am ajutat să învețe câteva tipuri de suturi și noțiuni legate de chirurgie. Mai jos aveți experiența lor la UMF Cluj-Napoca.

Poză luată de pe https://cluj.com/articole/ansamblul-rezidential-de-lux-la-cluj-napoca-riviera-luxury-residence/

Rînea Ana, Sibiu, MG III,

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, întreaga țară îi cunoaște prestigiul, care a  ajuns, bineînțeles și la urechile mele.

[the_ad id=”529″]

Astfel cu mare curiozitate și cu un fel de spirit critic, am urcat în data de 5 Noiembrie 2016 în trenul cu ruta Sibiu-Cluj-Napoca, cu scopul de a-mi dovedi dacă toate cuvintele de laudă aduse acestui centru universitar ar putea avea o bază temeinică sau toată această poveste va rămâne la statutul de zvon…

Încep săptămana ca student venit în schimb de experiență la stagiul de Semiologie Medicală. Nici că se putea mai impresionant, căci am avut șansa să studiez tablouri clinice foarte variate, de la simptomele și semnele unui pacient cu insuficiența cardiacă la tabloul clinic al unui pacient cu mixedem, și totul într-o singură zi! Volumul de cunoștinte acumulate într-un timp atat de scurt a inceput deja cu prima zi sa-mi aducă primele pro-argumente asupra calificativelor excepționale atribuite Medicinii Clujene. Nici experiențele din urmatoarele zile nu au coborât nicidecum ștacheta , ci pe zi ce trecea, eram tot mai uimită de dorința cadrelor didactice de a ne preda, de a ne face sa întelegem tablouri cilinice, mecanismele de producere ale fenomenelor patologice, care de altfel stau la baza medicinii clinice. Ajunsesem la cursul de Morfopatologie sa-mi doresc ca pauza să nu se apropie.

O altă experiență de menționat ar fi Workshop-ul de noduri si suturi organizată de SSCR. Impresionant! Cu atata sârguință si eficiență, membrii SSCR-ului ne-au clădit bazele chirurugiei elementare. Un colectiv tare plăcut! Acolo am legat noi prietenii, care îmi doresc să reziste și pe viitor, legături care să se transpună mai departe și în plan profesional.

Stau din nou în tren, mă îndrept spre casă- misiune îndeplinită! Mi-am demonstrat că  într-adevăr UMF-ul din Cluj s-a ridicat la nivelul așteptărilor mele, chiar și peste  pot admite!

Denisa Savu- Sibiu, MG III

Am avut parte de o experiență  inedită. Studenții din cadrul proiectului s-au comportat exemplar și s-au organizat diferite activități la care am participat cu drag și în urma cărora am reușit să socializez cu ceilalți studenți, chiar să ne împrietenim. Ceea ce m-a impresionat mai mult a fost workshopul de Noduri și Suturi. Am apreciat implicarea voluntarilor și interesul de care au dat dovadă, iar rezultatul a fost pe măsură. Voluntarii ne-au explicat în detaliu toți pașii pe care îi aveam de parcurs și au avut extrem de multă răbdare cu noi pentru ca, în final, să reușim sa plecăm cu un minim de cunoștiințe.

Pe lăngă cursuri, stagii, workshop, bineînțeles că a existat și partea de distracție. Treasurehunt, karaoke, ieșiri, toate ne-au oferit ocazia de a ne cunoaște mai bine și de a ne distra împreună. Am râs, am dansat, am descoperit farmecul Clujului, deci, în concluzie, a fost o experiență desăvârșită și complexă pe care aș repeta-o oricând.

Diana Iurian, Targu Mures,MG III

 A fost grozav să simt primele raze ale soarelui de primăvară pe străzile înguste și aglomerate ale frumosului oraș. Ceea ce m-a frapat cel mai mult a fost atmosfera amicală de la lucrarea practică de semiologie medicală. Faptul că asistentul cunoștea numele fiecărui student din grupa repartizată și avea grijă ca fiecare să-și exprime opinia, m-a făcut să mă simt ca în mijlocul unei echipe gata să deslușească misterul fiecărui caz. Timpul s-a scurs la fel de plăcut și la lucrarea practică de la morfopatologie, unde mi-am delectat văzul cu multitudinea de lame cu leziuni cardiovasculare. Am preferat să explorez microcosmosul, deși cu un etaj mai jos se desfășurau concomitent două necropsii.

Un alt aspect interesant au fost fișele de lucru cu cazuri clinice de la lucrările practice de farmacologie și fiziopatologie. Mi-au atras atenția întrucât am realizat că este foarte mult încurajată munca în echipă, un aspect deosebit de important în pregătirea studentului medicinist. Spun acest lucru raportându-mă la necesitatea abordării interdisciplinare a cazurilor în clinică. Cu alte cuvinte, lucrările practice sunt un bun prilej de a dezvolta capacitatea de a comunica eficient cu colegii și de a ajunge astfel la cele mai bune rezultate. Cât despre studenții din Cluj, pot spune că am avut deosebita plăcere de a întâlni oameni inteligenți, vivace, dornici să ajute și foarte prietenoși. Să fiu pentru o săptămână studentă la Cluj a fost o experiență deosebită, pe care aș repeta-o oricând.



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.