L-am rugat pe Vrîncianu Rareș să facă o mică prezentare despre căminele UMF-ului, deoarece eu sunt din Cluj-Napoca și am fost doar de câteva ori în acele locuri misterioase. Misiunea mea este de a va prezenta căminele din punctul de vedere al unui Clujean care stă în casa proprie.

Am fost cam de două ori în fiecare cămin, înafară de B-uri. Prima dată când am fost am rămas puțin șocat și am avut o grămadă de întrebări de genu: aici dormi tu? ești sigur? Stai singur în camera asta de 3 pe 3? Unde este baia și bucătăria? Desenul mare de pe perete cu oasele membrului inferior este făcut de tine? De ce îi crăpată ușa și peretele? La ce folosește barca construită din carton agațată de candelabru? Stai pe gratis aici? De unde se aude muzica asta “balcanică”

[the_ad id=”529″]

barca

avion

Am fost destul de îngrozit când am văzut ce dezastru este, dar nu mă băgați pe mine în seamă , poate sunt eu puțin mai fițos. As șta la cămin dacă nu ar exista o alta opțiune unde să locuiesc. În orice caz ești la medicină , asta înseamnă că trebuie să înveți, iar dacă nu ești obișnuit să o faci pe muzică balcanică atunci viața ta se rezumă la bibliotecă. Să nu mai spun de faptul că ești cu încă 3 persoane în cameră care respiră, vorbesc, tușesc, sună telefonul și etc. Nu ai atmosfera potrivită pentru a învăța sau a dormi, de aceea mulțumesc Domnului că nu trebuie să stau la cămin. Acest cămin a fost H7 care pe atunci era doar de băieți iar acum este mixt. Am fost și prin H10, într-o cameră de fete și pot să spun că aici există mai multă ordine și liniște , deși nu înteleg de ce , fiindcă în momentul în care pui 4 fete într-o cameră obții ori ceartă sau multe bârfe, ori prieteni furați, ori păr peste tot (nu am fost misogin). Deci există și viată în cămin! Desigur, asta este părerea mea, iar eu am fost de 10 ori în total în cămine.

Am ajuns și în căminul din Observator unde am ajutat pe cineva să mute un frigider de la etajul 4 până la parter. Cu ocazia asta am vazut starea căminului . Starea căminului este destul de bună, iar daca as locui cu încă 2 colegi în camera care au aceleași principii ca ine, aș locui acolo în timpul anului. Mai ales dacă ai cameră undeva mai sus ai o priveliște frumoasă de pe balcon. Singurul lucru nasol este faptul că este departe de facultate și pierzi mult timp cu drumul.

Am ajuns și în căminul din Observator unde am ajutat pe cineva să mute un frigider de la etajul 4 până la parter. Cu ocazia asta am vazut starea căminului . Starea căminului este destul de bună, iar daca as locui cu încă 2 colegi în camera care au aceleași principii ca ine, aș locui acolo în timpul anului. Mai ales dacă ai cameră undeva mai sus ai o priveliște frumoasă de pe balcon. Singurul lucru nasol este faptul că este departe de facultate și pierzi mult timp cu drumul. Pe lângă o petrecere, cam asta a fost toată experiența mea legat de cămine și pot să spun că aș locui în căminul din Observator, dar dacă aș avea posibilitatea de a-mi lua chirie nu aș ezita nicio clipă să dau niște bani în plus.

În rândurile următoare Vrîncianu Rareș vă va prezenta căminele pe rând.

Înainte să încep să descriu căminele trebuie să amintesc că situația lor este în general bună(dacă ne raportăm la celelalte cămine studențești din România),condițiile sunt clar mai proaste față de cele de acasă , dar nu o să auzi glume de genul acesta legate de  vreun cămin aflat în administrația UMF-ului:Nu mai avem gândaci , fiindcă ploșnițele i-au mâncat pe toți sau începem să facem o dresură de șobolani la parter.

Revenind la subiect,  UMF-ul are 7 din care 5 sunt situatie în Complexul Studențesc Hașdeu ( acestea sunt foarte aproape de “centrul UMF-ului”: străzile Cliniclor Pasteur și Babeș ,decanatul,bibliotecile,cantină și majoritatea sălilor de curs și laboratoarelor, unde o să vă petreceți timpul în primii 3 ani iar 2  în Observator, situate cam la 15 minute de mers de cele din Hașdeu.

Aspecte comune legate de cămin:

Cu excepția căminelor B11 și B13 (B-urile despre care o să vorbesc mai pe larg mai în colo)fiecare cămin are la parter o recepție în care se află un portar , care trebuie să verifice persoanele care intră în cămin. Teoretic programul de vizite este până la ora 23:00,însă există metode să se păcălească acest sistem. La nivelul fiecărui palier există mici bucătarii(numite oficii),în cazul căminelor unde baia este “la comun”masinile de spălat sunt puse în baie,dacă fiecare cameră are baie proprie, există pe hol o cameră în care se află mașinile de spălat.

Cum se face repartiția in cămine?

Pentru cei din anul I care abia au fost admiși,  repartiția va fi făcută,în funcție de medie de către UMF. Cei mai mulți din anul 1 vor fi trimiși în căminele cel mai slab cotate(sau cel puțin așa s-a procedat până în momentul în care este scris articolul), iar foarte puțini pot gasi prin “mijloace ortodoxe” locuri în căminele cele mai bune B-urile!

Cei care sunt în alți ani, trebuie sa completează o listă după finalul sesiunii în care trec în ordinea preferinței lor căminul în care vor să stea. Sistemul de distribuție este asemănător cu cel după care ați fost distribuiți la licee după examenul național.

Există cabluri de internet în fiecare cameră,de obicei merge doar unul,maxim 2. Dacă vreți să aveți wi-fi, trebuie să vă aduceți router de acasă. Internetul merge decent, dar se mai blochează datorită calității instalației.

Căminele din Hasdeu

Sunt 5 camine ale UMF-ului(H7,H9,H19,B11 siB13) si exista vis-à-vis de H9 caminul H8 ce apartine USAMV-ului(Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara)

Căminul H7(Mixt)

  • Nr de personae in camera:4
  • Chirie:140 lei/luna
  • Baie:Pe hol pt fiecare palier

Pe vremuri era cămin de băieți , dar începând cu anul universitar 2015-2016 găzduiește și fete. Aici au loc(uptade:aveau) în general cele mai mari petreceri,este cel mai gălăgios și evident cel mai puțin igienic.

Prezintă la fiecare palier(cu excepția parterului) săli de lectură.

Căminul ar trebui să între în renovare în vara acestui an. Dacă renovarea va începe ,căminul nu va fi disponibil pentru anul universitar următor.

UPTADE : În anul universitar 2016-2017 datorită condițiilor din cămin și a redeschiderii căminului O6 mulți studenți de la UMF nu au mai dorit să stea în acest cămin așa că în locurile lăsate libere au fost cazați studenți de la alte universitățo

[the_ad id=”529″]

Caminul H9(de fete,cunoscut drept Manastirea de Maici H9)

Nr de persoane in camera:4

    • Chirie pe luna:140 lei
    • Baie:Pe hol pt fiecare palier

    Căminul este renovat relativ recent,este curat și este notoriu datorită gardienilor foarte stricți cu băieții care intră pe acolo. Este un cămin foarte liniștit. Eu personal nu am auzit să se fi dat o petrecere mai mare acolo de când a început anul universitar.

    Există săli de lectură la subsol(sunt că un fel de buncăre).

Caminul H10(mixt)

    • Nr de personae in camera:4
    • Chirie:140 lei/luna
    • Baie:Pe hol pt fiecare palier

    În cămin există 2 paliere de băieți și 3 etaje pentru fete. Garidenii sunt destul de permisivi. Din când în când se mai dau și petreceri aici. Căminul a fost renovat odată cu 9-le.

B-urile(B11 si B13,mixte)

    • Nr de persone in camera:2
    • Chirie:280/luna
    • Baie:In fiecare camera
    • Exista bucatarie in fiecare camera

    B-urile sunt cele mai bune cămine ale UMF-ului(și probabil printre cele mai bune cămine studențești din Cluj).

    Sunt cele mai liniștite, nu există portar , doar interfon. Căminul este defapt un bloc de garsoniere. Există cablu pentru TV (nu știu acum dacă televizoarele din camere sunt achiziționate de UMF sau de către studenți).

    De obicei pentru anul 1 există official 2-3 locuri în B-uri, dar există câțiva colegi care au ajuns să între în B-uri prin mijloace misterioase. Pentru anii mai mari sunt alocate mai multe locuri oficiale. Pentru a putea prinde B-urile este nevoie să fii integralist și să ai o medie generală de peste 9.5.

Caminele din Observator

UMF-ul are 2 camin O6 si O1 .O2,O3,O4 ,O5 și O7 apartin  Universității Tehnice.

O1( teoretic este de fete, dar exista si baieti care stau in el)

  • Nr de persoane in camera:3
  • Chirie:210lei/luna
  • Baie:In fiecare camera

Este și el renovat recent.Din câte știu există o singură sală de lectură pentru întreg căminul.Această sală este dotată și cu PC-uri,însă este de obicei foarte aglomerată datorită dimensiunii foarte mari a căminului. La fel că și H9-le este foarte liniștit.

Căminul O6

  • Pret:210/luna
  •  persoane in camera=3
  • Fiecare camera are baia proprie.Renovarea caminului s-a terminat in primavara lui 2016 iar conditiile sunt similare cu cele din O1

Este în foarte multe privințe similar cu O1. Diferă prin prezența a 2 săli de lectură dotate cu PC-uri.

Atât O6-le cât și O1-ul sunt dotate cu ascensor!!

 

În concluzie, situația căminelor UMF este una bună. Numărul de locuri este îndestulător iar cazurile în care un student dorește să prindă loc în cămin, și nu reușește sunt foarte rare, curățenia în spațiile comune este la standarde ridicate!Nu am auzit să existe probleme cu încălzirea căminelor și cu distribuția de apă caldă(singurul serviciu care mai pică din când în când este internetul,căderile lui fiind generate de obicei de studenți care introduc prost cabluri în routere) Condițiile de cazare din B-uri și din Observator 1 și 6 sunt cu mult peste așteptările pe care le aveam de la un cămin studențesc (având baie proprie fiecare cameră)!!

Le recomand studenților să se meragă cu “inima deschisă” în oricare din căminele UMF-ului și totodată le recomand tuturor studenților indiferent de facultate sau centru universitar  să locuiască măcar un an înntr-un cămin studențesc  deoarece statul în cămin este o experiență foarte interesantă și totodată utilă !!

Sper că articolul vă va folosi în momentul în care veți alege căminul în care veți stă în facultate. Dacă aveți sugestii despre noi articole sau probleme cu site-ul sau pagina Grile Medicină,  anunțați-ne prin comentariu sau form-ul de pe pagina Contactează-ne. Share!!!

 



 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.