Viața de student la medicină

Viață de student la medicină nu este plină doar cu materiile standard de la facultate pentru care trebuie să înveți pană te doare capul ci și cu proiectele extra-curiculare , despre care am să vorbesc în acest articol.

În cadrul Facultătii de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca poți participa la multe proiecte care te pot ajuta pe plan profesional dar și social. Am rugat coordonatorii acestor proiecte să ne rezume în câteva rânduri activitătile lor. Vreau să vă deschid ochii despre posibilitătile nenumărate pe care le aveți pe langă materiile facultătii. Un medicinist adevărat dornic să ajute trebuie să se implică voluntar în proiecte pentru a acumula toate cunoștințele necesare care nu sunt predate la facultate. Mă refer în special la cele practice. Știu că pare imposibil să înveți tot și să ai timp și de proiecte dar dacă tragi o linie în anul VI și aduni toate diplomele , prietenii și experiența acumulată de-a lungul anilor îți vei da seama că totul a meritat. [the_ad id=”529″]

Eu personal sunt Trainer la Societatea Studentească de Chirurgie din România implicându-mă incă din anul I sacrificând weekend-uri de invătat pentru a dobândi o grămadă de cunostiinte în afara facultătii, dar care mă vor ajuta pe viitor în profesia pe care o voi alege. Există și o satisfacție socială, datorită faptului că SSCR-ul este o familie mare de studenți din ani diferiți care ne ajutăm reciproc . Atmosfera de la workshop-uri este foarte detasată , astfel că într-un weekend petrecut la SSCR vei uita faptul că în săptămană următoare ai 3 seminarii și 4 examene. În încheiere vreau să menționez faptul că această implicare în afară facultătii contează cel mai mult pentru dezvoltarea ta , deoarece nimeni nu o să se uite ce notă ai avut la biocel în anul I semestrul I.

Sport pentru autism – Coordonator Alexandra Monica PocolSigla 3C

 

Proiectul “Sport pentru autism” a demarat în anul 2013, din dorința studenților la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca de a ajuta la recuperarea copiilor cu autism. Proiectul se bazează pe realizarea unor şedințe de terapie cu copiii cu tulburări din spectrul autist, terapie numită “3C” = “Conştientizare, Concentrare, Coordonare”, special creată pentru aceştia de către domnul Paul Cojocaru, instructor de Qwan Ki Do (arte marțiale vietnameze). Aceasta este o terapie practică ce se realizează prin exerciții fizice specifice, care urmăresc conştientizarea propriului corp şi dobândirea unor abilități psihomotrice de bază. Tehnica este de a porni de la mişcări simple, efectuate repetitiv, până când copilul le conştientizează şi le poate reproduce după propria voință. Cheia succesului o constituie menținerea copilului cu atenția concentrată într-un anumit context (al exercițiului) cât mai mult timp cu putință. Atenția copilului va fi orientată către activitatea fizică pe care o realizează, consecința fiind apariția conştientizării, concentrării în continuare pe activitate şi a coordonării – executarea finală corectă a mişcării. În terapia 3C, stimularea atenției este complexă: vizuală (copilul vede partenerul şi instructorul executând mişcarea), auditivă (există comenzi verbale), tactilă (prin promptare) şi evident stimularea sistemului muscular inerentă activității fizice.

Practic, proiectul nostru constă în efectuarea a două şedințe de terapie pe săptămână, de câte o oră, la două centre din Cluj Napoca (Centrul de Autism Transilvania şi Şcoala Specială pentru deficienți de auz nr. 2), în zilele de vineri şi sâmbătă. La fiecare şedință este prezent un instructor – care va executa exercițiile corect şi va număra mişcările – şi un număr de voluntari egal cu numărul copiilor, fiecare voluntar fiind aşezat lângă copil, asigurând, când este nevoie, promptarea şi colaborând cu copilul la unele exerciții. O şedință de terapie începe întotdeauna cu o încălzire, urmată de exerciții cu obiecte – popice, bastoane, cercuri -, un traseu, reprezentat de un itinerar cu obstacole pe care copilul trebuie să îl parcurgă ajutat şi ghidat de partener, urmând încheierea, care constă din exerciții de respirație – inspirații şi expirații ample, însoțite de mişcări ale brațelor.

De asemenea, proiectul nostru organizează un workshop de Terapia 3C, care îl are ca şi coordonator pe domnul Paul Cojocaru şi la care iau parte atât voluntarii, cât şi copiii, alături de părinții acestora.  În cadrul workshopului, domnul Paul Cojocaru realizează o şedință teoretică, pentru părinți şi voluntari, în cadrul căreia detaliază aspectele proiectului, ale terapiei şi răspunde la orice întrebare legată de acestea, urmând ca în a doua parte, cea practică, să coordoneze o şedință de terapie, cu copii şi voluntarii, în care efectuează exerciții noi şi instruieşte voluntarii.

 

Scopul şedințelor de Terapie 3C este de a construi la copilul cu tulburări din spectrul autist comportamente adaptative bazate pe abilități psihomotrice de bază. Terapia 3C ajută la conştientizarea propriului corp şi a potențialului pe care acesta îl are, ceea ce îi oferă copilului cu autism puterea de a-şi stăpâni corpul şi de a cunoaşte lumea prin intermediul său. Conştientizarea schemei corporale şi a modului în care părțile corpului îl pot ajuta să realizeze diferite acțiuni reprezintă un pas foarte important către autonomia copilului. Copilul va învăța să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcția mersului. De asemenea, el va conştientiza utilitatea mişcărilor învățate şi valoarea lor practică, va conştientiza contextul în care se află şi prezența celor din jur, va învăța ce înseamnă disciplina. El va obține un minim de abilități de comunicare lingvistice prin învățarea sensului unor comenzi elementare. Copilul va câştiga curaj, încredere în el, dorința de a experimenta lucruri noi. Va descoperi satisfacția reuşitei şi dorința de a repeta acest lucru. El va putea utiliza abilitățile dobândite în viața de zi cu zi. Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent, transformându-se dintr-un copil asistat permanent, într-un copil parțial asistat sau neasistat.

 

Proiectul îşi doreşte conştientizarea importanței terapiei prin sport în drumul spre o recuperare echilibrată a copiilor cu tulburări din spectrul autist. Cu ajutorul workshopurilor noastre, dorim să atragem cât mai mulți copii cu autism, care să beneficieze de Terapia 3C şi a implicării cât mai multor părinți, pentru a populariza ideea terapiei noastre.

Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania- Trainer Iunia CebotaruSigla SSCR

 

De Societatea Studențească de Chirurgie din România am auzit înca de dinainte de a intra la facultate din spusele altora care au participat la workshopurile pe care le organizează societatea respectivă. Fiind pasionată de chirurgie încă de mic copil, mi-am propus să particip și eu, așa că, după ce am intrat la facultate, am așteptat anunțul primului workshop din acest an universitar. Ei bine, apare și anunțul; m-am înscris în cel mai scurt timp, fiind foarte nerăbdătoare să particip. Nu știu cum am reușit să îndur timpul până să primesc acceptul din partea coordonatorului, dar pot zice că am jubilat când mi-am verificat inbox-ul și am văzut un mare și frumos „Felicitări!” După cum am zis, am aflat de la alții cam cum stă treaba în societate, dar adjectivele precum „super”, „mișto”, sau ardelenescul „foarte fain” nu m-au convins pe deplin.

Ei, aveam și niște emoții, pe care le combăteam cu entuziasm, doar am fost acceptată la workshop-ul de Knots & Sutures! Așa că, sâmbătă dimineața m-am trezit, mi-am luat costumul de clinica, păpuceii de salon, inima în dinți și m-am pornit spre biobază. Ajung înăuntru, unde sunt imediat primită cu multă amabilitate din partea membrilor SSCR într-o atmosferă destinsă, doar, eram printre alți studenți de medicină. Aveau și două măsuțe pregătite cu snacks-uri, băuturi (firește, non-alcoolice) și cafea proaspăt făcută. Mă schimb repede în costum și îmi iau papucii și nu mult după, începe prezentarea de bun-venit ținută de președintele societății. Imediat după asta, coborâm în sălița unde se țin workshop-urile, îmi găsesc un loc și mă pregătesc mintal pentru ce va urma. Spre surprinderea mea (o surpriză foarte plăcută, evident), aerul destins, relaxat, dar serios s-a menținut pe parcursul prezentărilor teoretice, practice, dar și la mesele de lucru. Toți instructorii aveau grijă să explice concret, fiind dornici să predea materialul prezentat în față. Dădeau dovadă de rabdare interminabilă, indiferent de ce greșeli sau boacăne aveau loc prin sală, toți prezentau o atitudine demnă de respect și totodată, nu le lipsea zâmbetul de pe buze. Sau, dacă nu zâmbeau, aveau un rânjet mare pe față, întins de la o ureche la cealaltă. Da, nu exagerez când zic că toți dispun de un umor de zile mari. Se poate râde aici, dar se râde chiar bine! A fost o briză plăcută să învăț primele mele noduri (care, să fim serioși, nu trebuie să fii un geniu cu 10 pe linie ca să le prinzi); când am plecat acasă, am dus cu mine o grămadă de informații care îmi vor fi extrem de utile, de la măsuri de profilaxie și tratament până la tipuri de suturi (și unde/când se aplică) și instrumentar chirurgical.

Nu îmi e rușine să admit faptul că am devenit dependentă de a face suturi după ce o jumătate de zi am tot cusut piciorușul acela de porc, la finalul zilei arăta mai mult a Frankenpig. Am învățat opt tipuri de suturi și șase feluri de bucle intercombinabile pentru a obține noduri chirurgicale, plus unde se aplică și de ce. Mulți se opresc aici și așteaptă până în anul II, unde restul workshop-urilor devin accesibile (pentru un motiv foarte bun: suntem nevoiți să cunoaștem puțină histologie pentru a înțelege complet ce se predă mai departe), eu în schimb m-am hotărât să devin membru SSCR și să mă implic mai departe în societate în calitate de observator ca mai apoi să devin trainer la rândul meu. Mi-a priit prea mult atmosfera plăcută de care m-am bucurat, așa că am decis să ma implic mai departe. În calitate de observator, am avut ocazia de a-mi repeta noțiunile pe care le-am învățat anterior și să încerc să le explic cursanților cu cuvintele mele ce am reținut. Mi-a creat cea mai mare plăcere să-mi încerc mâna la predat, trainerul cu care am stat la masă a avut bunăvoința de a mă lăsa singură la un cursant; când aveam întrebari, sau când cursantul îmi punea vreo întrebare încuietoare, mă consultam cu trainerul. Acesta era de-a dreptul încântat să ne răspundă și să ne lămurească nedumeririle pe care le aveam, iar daca și el avea nevoie de ajutor, întreba fără jenă unul din „seniorii” societății; asta iarași mi-a plăcut, faptul că nu exista aceasta barieră între persoanele cu mai multă experiență și „începători”. Poți cere ajutorul oricui, acea persoană va veni, va explica, va arăta astfel încât tu te întorci acasă cu noi cunștințe utile.

La ultimul workshop la care am fost, trainerul iarăși mi-a dat mână liberă la unul din cursanți, iar unde trainerul avea de prezentat ceva nou, sau un șirletic interesant, sau ceva mic secret care ajută foarte mult, mă ruga să-l las să arate iar eu sa fiu atentă. Sper că entuziasmul meu față de SSCR este palpabil, efectiv nu mă pot sătura de colectiv, de activități, de ambianța „faină”, până la urma. Recomand oricărui aspirant să vină, noi așteptăm cu tot dragul pe oricine e dispus să petreacă un weekend alături de noi. Nu e voie să fiți intimidați de noțiunea de chirurgie, deoarece e o latură ușoară a medicinii, cu atât mai puțin dacă ești bobocel ca și mine: cu cât te vei expune acestei lumi mai repede, cu atât mai bine, vei cunoaște mai încolo spre ce te vei orienta. Hai, până la urma, știi să-ți legi șireturile la pantofi, deja ai un mic chirurg în tine!Sutura artera

Ce inseamna SSCR pentru mine? Trainer Mirel Mihaela StefanaSigla SSCR

 

Societatea Studențească de Chirurgie din România (SSCR), filiala Cluj-Napoca, mi-a adus aminte de ce am venit la medicină și, poate chiar mai important, de ce vreau în continuare să urmez această facultate.

Sunt studentă în anul I la Facultatea de Medicină UMF Cluj-Napoca, iar la fel ca toți colegii mei, am trăit și încă trăiesc un șoc: cantitatea de informație ce trebuie reținută e copleșitoare, săptămânal avem câte un seminar, și nimic nu mai e cum era în liceu. Cu toate acestea, eu merg zâmbind la ore, cu chef de a învăța, și, datorită SSCR-ului, cu o dorință de a învăța mai mult decât teoreticul necesar și predat la facultate.

În primul weekend după începerea anului univeristar am participat în calitate de cursant la ediția 24 a workshop-ului Knots and Sutures. Pe parcursul a două zile am învățat noțiuni teoretice despre asepsie, antisespie, am învățat instrumentarul chirurgical, tehnica realizării nodurilor chirugicale, precum și tehnica realizării unei incizii și unei suturi. Ceea ce deosebește însă SSCR, de orice altă activitate pe care am făcut-o vreodată, este faptu că, odată însușite aceste noțiuni, tu, cursantul, înveți să faci acele lucruri în practică! Alături de un alt cursant, ești așezat la o masă gata pregătită cu instrumentarul chirurgical și cu un picior de porc. Studenții din anii mai mari, în calitate de instructori, te învață ce și cum trebuie să faci: îți explică, după care se asigură că ai înțeles și reținut cum sa ține bisturiul în mână, care foarfecă se folosește pentru țesut și care pentru fire, cu ce instrument se ține acul, cum se manevrează portacul etc. La finalulul acestui worksop, uitându-te la piciorul de porc-acum suturat în numeroase locuri, folosind sutura simplă în puncte separate, Blair Donați, sau sutura continuă simplă, Ford sau intradermica-te simți ca un adevărat chirurg.

Participarea la Societatea Studențească de Chirurgie din România-ul în calitate de cursant m-a învățat că există și altceva decât nopțile nedormite din cauza învățatului, și că acel altceva – ce lipsește complet din anii preclinici- e mult mai interesant, poate chiar și mai util: practică! Abia aștept să fiu studentă în anul doi, pentru a putea participa la workshop-urile avansate: Basic Cardiac Surgery Skills, Basic Plastics and Reconstructive Surgery Procedures, Basic Microsurgery Skills.[the_ad id=”529″]

SSCR-ul funcționează grație studenților care vor să învețe cât mai multe, precum își doresc și să învețe alți studenți. Instructorii, personanele care vin la fiecare workshop, îți explică, îți răspund la orice întrebare și se asigură că pleci cu noțiunile înțelese, sunt studenți din ani mai mari, studenți care în trecut au participat și ei ca și cursanți în cadrul acestor workshop-uri și care și-au dorit să transmită mai departe ceea ce ei au învățat. Atunci când am participat la workshop în calitate de cursant, am avut ca instructori o studentă din anul III și un student din anul IV. Întâlnirea cu ei a fost inspirațională. De ce? Pentru că nu foarte des găsești persoane, nu mult mai mari decât ține, care să știe atât de multe, care să aibă răbdarea să îți explice tot până înțelegi și care să îți transmită atâta pasiune pentru ceea ce fac. Dacă nu erau ei, aș fi spus despre SSCR că e locul care te învăța să faci ceva practic și care astfel îți conturează viitorul. Însă studenții ce participă ca și instructori fac din SSCR mult mai mult: SSCR Cluj e compus dintr-o familie de studenți, persoane care sunt pasionate de medicină și care știu că vor să facă parte din viitoarea elită de medici.

Grație acestor studenți, m-am decis că vreau sa mă implic cât mai activ posibil în activitățile SSCR. Vreau să învăț cât mai multe, vreau să fiu un student bun, un doctor și mai bun și mi-am dat seamă că pentru a face acestea e esențial să intersectez teoreticul cu practicul. Astfel, înainte de vacanță de Crăciun, am particiat în calitate de pre-instructor la workshopul de Basic Surgical Skills ediția 25 și Knots and Sutures ed 26 și am descoperit întreagă familie SSCR – care e exact așa cum îmi imaginasem-la fel de pasionată de medicină și la fel de inspirațională precum cei doi instructori care m-au impresionat la primul meu workshop.

SSCR e o locul care te învață ce presupune Facultatea de Medicină, medicină ca profesie, și care te conturează pe tine, actual student viitor doctor. Mereu când sunt întrebată cum e Facultatea de Medicina, răspund cu un entuziasm copleșitor si vorbesc despre tot ce am invatat si voi mai invata in cadrul SSCR!

„Donează sânge! Fii erou! Coordonator Național Simon Robert

Untitled sigla umf  Sigla OSM

 

 

 

Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” aduce împreună un grup de tineri, majoritatea studenţi la Medicină Generală, dar nu numai, pe care îi uneşte efortul depus pentru a ajuta la depăşirea deficitului de sânge din clinicile universitare clujene prin organizarea periodică de campanii de donare de sânge (minim 2 pe an).

O campanie se desfăşoară pe parcursul a 5 zile, iar în cadrul acesteia dorim să atragem un număr cât mai mare de donatori şi să popularizăm conceptul de donare de sânge benevolă în cadrul populaţiei

Conceptul a luat naştere în anul 2001 când un coleg de-al nostru avea nevoie de donatori şi astfel s-au mobilizat colegii lui de la medicină să organizeze campanii de donare de sânge pentru a ameliora deficitul de sânge cu care se confruntă clinicile. Din 2004 campaniile s-au organizat sub umbrela noului proiect marca OSM Cluj (Organizația Studenților Mediciniști din Cluj) „Donează! Sângele tău poate salva vieţi” (numele de atunci a proiectului) sub coordonarea lui Cătălin Mariş.  În cei 14 ani de existenţa, de la botezul oficial din 2004  şi până în prezent, campaniile au fost organizate de mai multe generaţii de  coordonatori: Cătălin Mariş, Ana-Maria Boangiu, Radu Elisei, Ionuţ Gana, Laurenţiu Crăciunaş, Alina Rizea, Ovidiu Hosu, Roberta Florescu, Ilinca Nădăşan, Cristian Iacob, Robert Simon şi lista va continua.

Prin organizarea periodică de campanii de donare de sânge ne-am propus să senzibilizăm populaţia cu privire la actul donării de sânge, să creștem nivelul de conștientizare despre efectele grave care rezultă din lipsa acută de sânge, şi în acelaşi timp să mobilizăm cât mai mulţi semeni să răspundă apelului nostru şi să vină să doneze sânge într-un număr cât mai mare în timpul campaniilor organizate de noi dar şi în afară acestora.

Efortul nostru este constant de-a lungul anului și înafara campaniilor, pe lângă pregătirea constantă încercăm să facem cunoscut în cadrul populației clujene importanța actului donării, sângele fiind folosit atât în cazuri acute (operații pentru politraumatisme etc.) cât și în cazuri cronice (pacienți cu anumite boli hematologice). Prin munca noastră încercăm să ducem Clujul la un nivel europen în ceea ce privește procentul de donatori din populație astfel să devenim din nou un oraș pilot în România și un model demn de urmat nu doar prin faptul că acest proiect s-a desfășurat pentru prima oară în mediul universitar medical clujean și că în ceea ce privește numărul de donatori prezenți la campanie în decursul celor 5 zile a fost de 734, reprezentând cel mai mare număr de donatori înregistrat la același proiect care se desfășoară și în alte orașe din România (București, Iasi, Timișoara etc.).

 

Voluntarii beneficiază de îmbunătățirea abilităților de comunicare interpersonală atât prin relația pe care aceștia o vor avea între ei cât și cu donatorii. Astfel, ei fiind implicați activ atât la centrul regional de transfuzie sanguină cât și înafara acestuia pentru a promova importanța donatului de sânge ei vor intra în contact cu populația generală și cu donatorii de sânge. Vor dobândii cunoștințe despre sistemul de transfuzie din România, condițiile medicale pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a putea dona sânge și vor fi puși în situația de a educa oameni în direcția donatului de sânge astfel fiind nevoiți să ofere mici consultații și sfaturi cu privire la donatul de sânge.

În perioada campaniilor și în perioada workshopurilor de pregătire vor fi familiarizați cu procesul medical de selecție a donatorilor ceea ce include un examen medical făcut de un medic specialist și un set de analize efectuate înaintea donatului de sânge și vor învăța să interpreteze și să analizeze aceste date în vederea selecționării cât mai corecte a persoanelor capabile să doneze și în același timp să motiveze refuzul anumitor potențiali donatori.

De asemena vor fi familiarizați și vor învăța manoperele ce se desfășoară în sala de recolutare, manevrarea aparaturii pentru recoltare, a pungilor de transfuzii și manoperele de puncționare venoasă. Tot aici vor putea urmării procesul de testare a sângelui și vor dobândii cunoștințe despre parcursul probelor de sânge în laboratoarele de transfuziologie ale Centrului Regional de Transfuzie.

Road Safety- Coordonator Izabela IondaRoad safety sigla

 

Proiectul “Road Safety” a apărut iniţial din nevoia de a sensibiliza populaţia legat de accidentele rutiere. Astfel, el cuprindea 2 simulări anuale de accident, simulări prin intermediul cărora se dorea să se înveţe populaţia civilă să acorde primul ajutor, pană la sosirea ambulanţei.

Totuşi, în timp, am constatat că doar 2 campanii pe an, legate exclusiv de accidentele rutiere, nu sunt suficiente. În vara anului 2013 a avut loc un incident nefericit – un tânăr, aflat în centrul oraşului însoţit fiind de colegii lui, intră în stop cardio-respirator şi nimeni nu ştie să îi acorde primul ajutor; în acel moment domnul doctor Dîrzu Dan, medic specialist ATI(care s-a ocupat de acest pacient), împreună cu Theodor Boţ, au decis că societatea clujeană are nevoie de mai mult, astfel luând naştere – la Cluj- secţiunea de suport vital bazal din cadrul proiectului. Populaţia ţinta căreia am vrut să ne adresăm a fost lesne de ales : chiar elevii de liceu, poate unii dintre ei, colegii acelui tînăr.

Astfel, am hotărât că metoda cea mai eficientă de a-i învăţa pe elevii de liceu să facă suport vital bazal este împărţirea cursului in 2 : o parte teoretică, unde sunt prezentate cunostinţe teoretice şi una practică, unde fiecare elev are ocazia să exerseze manoperele.

Proiectul nu a putut exista fără o sponsorizare din partea firmei MedImpact, care ne-a ajutat cu 4 manechine LittleAnn, manechine pe care le folosim şi astăzi pentru partea practica pe care o desfăşurăm.

În ultimii patru ani, prin coordonatorii: Anda Apostol , Loredana Farcaş şi Ionda Izabela, împreună cu volunatrii, Road Safety a reuşit să predea resuscitare la aproximativ 65 de clase – 1500 de elevi. De asemenea, campaniile de simulare a accidentului s-au desfaşurat, conform programului naţional. În plus, în ultimii 2 ani au mai fost desfăşurate activitaăţi în cadrul proiectului Luna Studentului Clujean,  iar membrii proiectul Road Safety au fost invitaţi să participe, în calitate de traineri, la workshopul Moto Siguranta, pe aceasta cale creându-se şi o colaborare cu catedra de Medicină de Urgenţă – domnul dr Bucur Mihai.

La fel ca toate proiectele din OSM, ne mândrim cu volunatarii noştri care sunt plini de energie, îşi împărtăşesc cunoştiinţele acumulate cu pasiune şi, mai important decât orice, dau dovadă de profesionalism făcând cinste proiectului şi facultăţii.

Proiectul a fost pus pe picioare şi îşi desfăşoară activitatea datorită faptului că există oameni care doresc să schimbe lumea în care trăim, care sunt dispuşi să facă ceva în această privinţă şi asta e cel mai important. Atâta timp cât voluntarii cred în ceea ce fac, le face placere să vorbească cu elevii, mesajul va ajunge unde trebuie şi mai devreme sau mai tarziu schimbarea va avea loc!

 

Împreună Pentru Sănătate –Coordonator: Ioana Teodora NeagoeImpreuna pentru sanatate

Împreună Pentru Sănătate (IPS) este unul dintre proiectele reprezentative ale Organizaţiei Studenţilor Medicinisti din Cluj, fiind integrat în departamentul de Sănătate Publică, Standing Committee on Public Health ( SCOPH ).

Prin intermediul acţiunilor pe care cei aproximativ 130 de voluntari activi ai IPS le iniţiază şi le desfaşoară în fiecare an universitar, IPS a devenit o structură importantă în procesul de informare a populaţiei județului Cluj asupra problemelor actuale din domeniul sănătăţii.

În acest sens, IPS organizează în fiecare an următoarele acţiuni:

  1. CAMPANII

Ø Campania AntiDiabet ( Ziua Mondială a diabetului – 14 noiembrie )

În fiecare an desfășurăm campania în Iulius Mall și măsurăm glicemia, tensiunea arterială și indicele de masă corporală (IMC) a persoanelor interesate. Astfel încercăm să evaluăm și să monitorizăm starea de sănătate a populației interesate să participe în cadrul campaniei, din punctul de vedere a celor trei parametrii menționați mai sus.

În general campania durează o singură zi, programul nostru de lucru fiind în intervalul orar 10-18, dar cu posibilitate de prelungire dacă este nevoie. În cazul în care depistăm valori modificate fie ale glicemiei, fie ale tensiunii arteriale recomandăm persoanelor respective să se prezinte la medicul de familie pentru un control de specialitate.

Ø Campania AntiTuberculoză ( Ziua Mondială de combatere a tuberculozei – 24 martie)

În fiecare an desfășurăm campania în școli și licee, în general adresându-ne elevilor din clasele 5-12. Îi informăm atât despre modalități de transmitere, semne și simptome, cât și despre metode de tratament și profilaxie. La finalul fiecărei campanii avem un număr de aproximativ 500-600 elevi participanți.

Ø Campania AntiHPV și cancer de col uterin (Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin – 25-31 iaunuarie)

În fiecare an desfășurăm campania în școli și licee în luna aprilie datorită suprapunerii săptămânii europene cu sesiunea, în general adresându-ne elevilor de liceu, dar incluzând și elevii claselor 7-8 uneori. Îi informăm atât despre modalități de transmitere, semne și simptome, cât și despre metode de tratament și profilaxie. De asemenea le explicăm importanța vaccinării, precum și avantajele și dezavantajele vaccinurilor. În cadrul campaniei sunt implicați aproximativ 300-400 elevi.

Ø Campania AntiHTA (Ziua Mondială a hipertensiunii arteriale – 17 mai)

Avem amplasat un cort pe raza municipiului Cluj-Napoca într-o zonă care să ne permită contactul cu cât mai multe persoane : bulevardul Eroilor. Sunt 5 stații, fiecare dotată cu glucometru, tensiometru, recipient deșeuri biologice, unde voluntarii vor măsura tensiunea arterială și glicemia persoanelor interesate. Datele vor fi înregistrate într-un tabel, păstrând confidențialitatea datelor.

Campania se desfășoară în week-end, având o durată de două zile. Se diferențiază de restul campaniilor noastre prin faptul că înscrierea voluntarilor este liberă pentru orice student din cadrul UMF, indiferent de facultatea la care este înscris.

Ø Campania Antifumat ( Ziua Mondială Antifumat – 31 mai )

În fiecare an desfășurăm campania în școli și licee, în general adresându-ne elevilor din clasele 5-12. Îi informăm despre substanțele nocive găsite în țigări, despre bolile pe care le pot dezvolta de-a lungul vieții prin expunerea la fumat, atât activ cât și pasiv.

Ø SCREENING–uri

Screening-urile se desfăşoară în vederea obținerii unor informații despre sănătatea populației din zone rurale de pe suprafața județului Cluj. În general desfășurăm 2-3 screening-uri/an.

În cadrul acestor activități colaborăm cu rezidenți de pe diferite specializări (chirurgie generală, urologie, pediatrie, radiologie și imagistică), deplasându-ne în zone rurale.

Organizăm un circuit pe care fiecare persoană în parte îl urmează : prima dată i se face o anamneză și un examen obiectiv, notând modificările observate. Ulterior i se măsoară glicemia și tensiunea arterială, i se face un EKG, precum și o ecografie abdominală și pelvină.

În cazul pacienților pediatrici avem un circuit separat, ei mergând însoțiți de părinți direct la rezidentul nostru pediatru.

La finalul acestui circuit participanții primesc o serie de recomandări medicale individualizate în funcție de caz.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.