Nu am mai scris de foarte mult timp pe site și îmi este puțin groază să o fac. Anul III m-a surprins puțin, nu știu dacă plăcut sau nu, dar este total diferit față de anul precedent. Anul ÎI a fost destul de neplăcut pentru mine cu multe materii care nu m-au impresionat în niciun fel, în schimb acum într-un sfârșit simt că învăț medicină . Primul contact cu pacientul, primul examen la patul bolnavului,prima autopsie, prima anamneză, primul pansament, ecg, auscultație pulmonară și cardiacă, manevre, semne, simptome, sindroame, medicamente. Aș putea să rezum totul în două cuvinte : medicină pură.
În primul rând, aș vrea să subliniez că tu ca student și viitor medic ai obligația supremă de a respecta pacientul. De la asta începe totul.Dacă știi cum să vorbești cu pacientul, indiferent de cât de obosit și de bolnav este, el te va lăsa să afli mai multe despre boală lui și te va lasă să îi aplici manevrele învățate la stagiu. După ce ai salutat, i-ai spus cine ești și ce dorești, va trebui să te asiguri că el nu este epuizat după ce l-au mai văzut încă 5 grupe de studenți. Încercați să respirați adânc pe gură timp de 5 minute (pentru auscultația pulmonară) și apoi vă veți da seama cât de greu le este pacienților cu o singură grupă de studenți ( având în vedere că ei sunt și bolnavi).
La început, este puțin mai greu să te obișnuiești cu pacienții, nu știi de unde și cum să îi iei. Cu timpul îți va fi tot mai ușor.
[the_ad id=”529″]
În al doilea rând, trebuie să te asiguri că manevra pe care o aplici nu îi provoacă durere pacientului;, va trebui să te uiți la expresia feței lui dar și să îl întrebi cum se simte
Bineînțeles, nu vrei să îi provoci mai mult rău.
Trebuie să fii foarte atent ca ei nu tot timpul îți spun adevărul! La examenul de semiologie mi-i s-a întâmplat să fiu mințit de pacient, sau poate chiar nu știa patologia lui. Ar fi bine să fii puțin precaut și să încerci să afli dacă minte sau nu.
Primul meu contact cu pacientul
Primul meu contact cu pacientul a fost destul de ciudat. Nu am reușit să citesc prea bine cum se face anamneza și când am ajuns în fața lui m-am blocat. Nu am știut ce să îi spun sau de unde să încep, era un haos în capul meu, noroc că unii colegi de grupă ai mei citiseră înainte și cumva am făcut o anamneză 8 oameni.
Ce este anamneza? O serie de întrebări puse într-o anumită ordine pentru a afla necazurile pacientului. Nu aveam destule cunostiinte să înțeleg ce are acel pacient, dar măcar am aflat ce mai face Cosmin din Spania.
Materiile din anul III
Anul III a fost destul de greu deoarece aproape la toate materiile trebuie să înveți în timpul anului. Eu o să vă spun mai departe cum am reușit să trec și la ce am învățat în timpul anului și cât.
O să încep cu Semiologia deoarece acolo am avut cel maì mult de învățat. Examenul a constat dintr-o probă scrisă unde am avut de completat 50 de grile și un caz clinic (dacă nu iei 5 la quiz nu poți să participi la practic) și o probă practică la patul pacientului. Pentru acest examen am învățat în fiecare săptămână de la începutul anului și am încercat să rețin doar lucrurile importante și plauzibile care încă se mai folosesc în anul 2017.( exemplu de detaliu pe care nu am vrut să-l rețin dar l-am reținut din cauza că este amuzant: Semnul falsului prieten- momentul în care în timpul unei flatulențe pacientul scăpa și materii fecale) Da ați înțeles bine, semiologia în semestrul I și II are în total aproximativ 750 pagini pline cu detalii, manevre și semne care nu se mai folosesc în anul 2017 în domeniul medical de aceea, va trebui să filtrați materia.
Domnul doctor Popa Ștefan asistentul grupei mele ne-a ajutat să obținem o altă perspectivă asupra medicinii, cea reală.Ne-a introdus în sistemul medical și ne-a ajutat să privim drumul corect pe care fiecare student trebuie să-l ia carieră sa.
Am învățat aproape săptămânal, dar nu m-am chinuit cu toate detaliile inutile și mi-a ieșit 8 nota finală, deci se poate! În timpul anului ai două seminarii unde trebuie să ai media 5, altfel nu intri în examen!!!
O să continui cu Farmacologia unde am ajuns la concluzia ca trebuie să înveți după fiecare curs ca să te poți descurca la examen și să nu te sinucizi în cele 3 zile de sesiune. În semestrul I nu am învățat foarte mult în timpul semestrului și sesiunea de 3 zile acele 280 pagini m-au lovit. Pentru ieșit bine, dar oricum semestrul am din timp eu cred așa ar trebui facă lumea la farmacologie. anumite video- pe de la Sketchy Medical de la care am foarte multe.[the_ad id=”529″]
La Fiziopatologie am dat teste aproape săptămânal, iar la oră am rezolvat cazuri legate de cursul anterior, astfel am reușit să-mi fixez materia încă din timpul anului. Fii atent la cazuri și o să fie bine.
Morfopatologia este o materie foarte grea pe care am învățat-o cu ajutorul suportului de curs cu imagini oferit de catedra minunată. Nu am spus acest lucru ironic deoarece catedra de morfopatologie a reușit să se organizeze cel mai bine examenul unic.
Semiologia chirurgicala m-a surpins leagat de partea practică, deoarece am avut ocazia să nimeresc cu domnul doctor Mihăileanu Florin care este visul studentului care dorește să învețe. Multe mulțumiri.
Igiena este batjocorită de toată lumea din an și sincer nu înțeleg de ce. În primul semestru am avut cursuri de nutriție, care din punctul meu de vedere ar trebui să fie știute de orice doctor. Într-un punct al carierei o să fim întrebați de pacient de dietă pe care trebuie să o respecte și noi o să-i explicăm că igiena am neglijat-o în anul III.
Imunopatologia este o materie interesantă, unde am ajuns prima oară să palpez o splină, sau mai exact să cred că am palpat splina.
Microbiologia in anul III nu trebuie lăsată deoparte deși este o materie de 7 săptămâni. La lucrarea practica va sunt prezentate lamele de examen, deci profitati!
Sesiunile din anul III au fost cele mai grele și aglomerate de până acum, dar aș putea spune că am avut și timp să văd un serial cap coadă. După cum știți în anul universitar care tocmai a trecut s-a implementat un nou mod de a susține examenele în anii preclinici: acelas examen pentru toate cele 4 serii dintr-un an. Acum aș putea spune că a funcționat în mare parte la catedrele care s-au conformat cu această schimbare. La începutul anului am fost foarte revoltat legat de această schimbare, dar acum dacă mă gândesc mai bine a fost o decizie bună, dar vă trebui sa fie îmbunătățită. Trebuie să existe o carte NOUĂ pentru fiecare materie din care studentul să poată învață, astfel bibliografia pentru examen va fi bine stabilită. PLUS catedrele trebuie să comunice între ele pentru a nu există privind cunostiintele medicale, poate existe o carte cu toate materiile din acel semestru, așa cum majoritatea universităților de din nu numai.
Bună
Ai subiectele admiterii de anul 2017? Poti sa mi le dai si mie?