“Cum ai reușit să slăbești?”

Este întrebarea pe care sigur ai auzit-o în jurul tău măcar o dată! Sau, cel mai probabil ai auzit persoane spunând că nu pot să slăbească, oricât ar încerca, deși ele sunt supraponderale! Se poate așa ceva? Există să nu poti să slăbești?

Personal, eu cred că poți face orice, important e să vrei destul de mult să faci acel lucru. Prin urmare, cred că persoanele care se plâng că nu pot slăbi nu vor destul de mult să slăbească. (cu excepția situațiilor în care e prezentă o boală, de ex. boală de inimă ce nu permite exerciții fizice). Deci, articolul se adresează persoanelor sănătoase!

Dar de ce e așa de ușor să te îngrași și așa de greu să slăbești? 🙁

Pare crud, nemilos, kilogramele se pun pe tine cât ai pocni din degete și fără niciun efort(doar efortul de a mânca), pe când dacă vrei să dai jos transpiri la sală prin toate glandele tale sudoripare.

Totul este foarte logic: acum câteva mii, zeci de mii de ani etc omul primitiv NU avea ocazia să mânânce de 3 ori / zi și în pauzele publicitare de la Titanic să mai dea și o fugă până la frigider ca să bage la ghiozdan. Nu, vâna cu mare dificultate și efort ceva animal(deci, consum de calorii, prin efort real, nu efortul de a duce mâncarea la gură) și mânca din el, ca ulterior să treacă și câteva zile până să mai prindă ceva mâncărică. Deci, oamenii mâncau mai mult decât le trebuia la o masă (că doar nu mănâncă un om un mamut întreg), exces caloric=> cei care reușeau să stocheze acel exces caloric sub formă de grăsime erau mai avantajati față de ceilalți, erau mai adaptați; așadar, această trăsătură a fost selecționată și a funcționat foarte bine.

Cu alte cuvinte, corpul tău e obișnuit să mănânce mai rar și ce-i în plus să stocheze. Bineînțeles, ar fi și o prostie să mănânci și să arunci jumate’ din caloriile din mâncare, deci Good job, human body!

Înseamnă că ar trebui să mănânc o dată la câteva zile și mai mult ca să-mi mențin greutatea?

Nici vorbă! Ar fi cea mai mare prostie pe care ai putea s-o faci! Și atunci, ce să faci?

Hai să facem o analogie, corpul tău este ca o mașină, un automobil, pe care-l alimentezi cu benzină de 3 ori / zi( asta ar fi aportul de mâncare, de calorii), iar acea benzină o consumi mergând cu mașina( consum de calorii). Dar corpul tău e o mașină mai specială, fiindcă trebuie să meargă tot timpul, chiar și când stai pe loc, nu poți opri motorul (corpul trebuie ținut în viață, deci alt consum de calorii, în condiții de repaus), plus că această mașină trebuie să și crească(dacă-i organismul încă nu e adult=> ai ghicit, consum caloric. Ca să nu uit să spun că această mașină trebuie să-și și înlocuiască părțile uzate=> consum caloric.

La sfârșitul zilei, tragi linie și : din aport scazi consumul; ideal ar trebui să iasă 0(zero) în așa fel încât aportul să fie egal cu consumul și greutatea să rămână constantă.

APORTUL > consumul. Asta-i situația aia tristă în care iei proporții deoarece ai un exces caloric, iar corpul tău își pune de-o parte ce-i în exces pentru zile negre. Că dacă tu continui să alergi, dar doar spre frigider și singurul efort pe care-l faci e dând scroll cu degetul pe Internet, alea numa’ zile negre nu-s și aportul va tot fi mai mare decât consumul.

O altă problemă e ușurința cu care ai acces la alimente cu conținut caloric mare. Dacă omul primitiv trebuia să vâneze, să fugă vreo 15-20 de minute ca să mănânce, tu tot ce trebuie să faci e să dai 2-3 RON pe 500 de ml de cola, care are 500 de kilocalorii(enorm de mult, ținând cont că 2000 de kilocalorii e, în medie, necesarul caloric al unui adult). Iar acea doză de cola cel mai probabil o bei după masă, deci, pe lângă că ai mâncat porția ta normală, care îți aduce caloriile tale obișnuite, mai suplimentezi cu 500 de kilocalorii. Oo, și după ce mănânci, cel mai probabil te intinzi în pat, ca să-ți faci siesta, nu? Ca să nu spun ca acele 500 de kilocalorii sunt doar din zahăr, că îți chinuie pancreasul, că nu aduc deloc vitamine, grăsimi esențiale, proteine, etc.

Așa și? Ce pot păți dacă mă îngraș? Eu mă plac așa cum îs!

Da, tu poate te placi, dar corpului tău nu-i convine să fii gras, crede-mă. Pe lângă că îți crești riscul de boli precum diabetul, boli de inimă, nici nu arăți sănătos( asta ca să fiu finuț), iar aspectul de sănătos este una din cele mai importante calități pe care omul le caută la un partener în mod subconștient, fiindcă un organism sănătos arată că face copii mai buni, iar cum țelul nostru biologic este să *zgomot de fluier* și să perpetuăm specia, întelegi tu de ce un individ normoponderal e mai atrăgător decât unul supraponderal sau subponderal. (nici prea slab nu-i bine, evident, echilibrul e cheia) (notă: a nu se crede că aici am sugerat că doar aspectul fizic contează în alegerea unui partener, NU, din contră, contează și inteligența și personalitatea, etc, dar astea NU se văd din prima, nu?)

Plus că supraponderea e asociată cu un nivel mai mare de LDL(= “colesterolul rău”) și. implicit, cu un risc mai mare de ateroscleroză și, implicit, boli cardiovasculare.

Aportul < CONSUMUL => corpul tot trebuie să funcționeze, indiferent că tu mănânci mai puțin sau că tu consumi mai mult decât mănânci, așadar el crede că a dat de zile negre și începe să dea atacul la “cămară” și să consume din propriile rezerve de țesut adipos.

CONSUMUL>aport- rețeta minune pentru a slăbi!

Asta e tot ce trebuie să faci! Nu medicamente minune din rădăcini de iarbă, nu diete cu pătrunjel și ridichi și nu mai știu ce, nu crede toate balivernele scrise de pseudojurnaliști care vor să-ți atingă coarda sensibilă ca tu să le dai click pe pagină, să le vezi reclama de pe site și să-și câștige pâinea, ca să se poată îngrășa :))( ar fi minunat, nu?)

Observă că am trecut CONSUMUL> aportul și nu aportul<CONSUM, cu alte cuvinte, vreau să spun că mult mai bine slăbești făcând exerciții fizice decât înfometându-te. Desigur, poți să și reduci masa de seară, eventual s-o înlocuiești cu fructe/legume, scoți orice suc din dietă, iar ciocolata cu moderație. De fapt, de preferat ciocolata neagră, amăruie, dacă îți place, restul de ciocolată, fie că-i nu știu ce ciocolată scumpa sau una mai ieftină, îi peste 50% zahăr. POFTIM!? Da, ai citit bine! Chiar te provoc: uită-te pe orice ambalaj de ciocolată dulce(nu amăruie, nu cea pe care-i trecut că are multă cacao) și ai să vezi un tabel cu informații nutriționale. Acolo ai să vezi conținutul de glucide din 100 de g de produs, plus secțiunea din care zaharuri– asta arată cât zahăr este în ciocolata da și de obicei e în jur de 50%. Deci, tu cumperi o cutie de ciocolată scumpă de 200 de g, dai 10 RON pe ea și de fapt, ai cumpărăt 100 de g de zahăr la un preț de 5 RON, restul e ciocolata. Dar asta e altă discuție, însă chiar TE PROVOC să te uiți și să-mi scrii într-un comentariu la acest articol sau la postarea de pe Facebook ce ai găsit și dacă am sau nu dreptate.

Micul dejun e cel mai important, poate să fie copios, să îți iei toată energia și toți nutrienții pentru ziua ce va să vină. E foarte important să îți iei toate vitaminele și mineralele de care ai nevoie, chiar dacă îți reduci aportul alimentar. Cu alte cuvinte, mănânci mai sănătos.

Iar apoi, efortul, de preferat cardio pentru slăbit, majoritatea aparatelor îți și arată câte calorii ai consumat în medie, deci te poți orienta. De asemenea, și alimentele au trecute conținutul de calorii. Foarte importantă este hidratarea în timpul exercițiilor cardio! Și nu te forța de la început! Totodată, recomand un control la medicul de familie înaintea începerii efortului, pentru orice eventualitate! O tensiune măsurată, un EKG nu strică niciodată. Eventual, poți să-l rogi să îți recomande niște analize de sânge de rutină, iar orice întrebare cu privire la slăbit, poți să i-o adresezi.

Iar greutatea ta ți-o poți aprecia cu Indicele de masă corporală, sunt multe site-uri care ți-l calculează automat și îți explică ce înseamnă.
Eu unul prefer: http://www.smartbmicalculator.com/ Sau în română, de exemplu: http://www.doctor.info.ro/calculator_imc.html

De ce să slăbesc?

Fiindcă vei arăta mai bine, te vei simți mai bine, iar vei atrage lângă tine o gagicuță pe care chiar o vei vrea lângă tine tot restul vieții, fie că ești fată, fie că ești băiat, care îți va face viața mult mai frumoasă: sănătatea.


Contact: https://www.facebook.com/romedicus/



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.