La fel ca si anul trecut (De la studenti pentru viitori studenti) am rugat studenții din anul I să ne împărtăsească experiența lor din prima luna de facultate. Rezultatul este următorul:
Cristina Ciulavu- Medicina Generala
” Sunt student la medicina” – o replica pe care dupa admitere o spuneam cu mandrie,bucurie si fara a avea habar ce inseamna asta .Lucrurile se cam clarifica din prima saptamana, ce prima saptamana, prima zi cand la lpul de anatomie iti preda toata coloana vertebrala in 20 de min . Pana la finalul saptamanii termini si oasele membrului superior -nu i stres. Deja dupa o saptamana o sa afirmi cu mana pe inima ca urasti papilianu, ajungi sa ai de invatat intr o saptamana ceea ce pentru admitere invatai intr o luna. Sounds scarry? E putin, mai ales cand colegii de grupa comenteaza pe grupul de fb numai despre teme si invatat si te ingrozesti cand vezi ca altii stiu si tu inca nu te ai apucat sa inveti. In rest medicina e o fuga continua de pe clinicilor pe pasteur pe avram iancu, pe la camin daca ti ai uitat halatul . Constati ca nu ai suficient timp sa faci tot ce ti ai propus, volumul de informatie e foarte mare, sunt o gramada de cercuri si prezentari, o gramada de partyuri sau cabane organizate in fiecare saptamana . Intr un cuvant e greu, dar merita daca asta este ceea ce vrei sa faci si Clujul iti ofera nenumarate oportunitati . Ai contact cu pacientii din primul an -la psihologie si poti sa faci si garzi, daca vrei . Te obisnuiesti si te inveti sa iti placa, trebuie doar sa nu uiti de ce ai venit aici . Profu de biostatistica ne a spus bancul : ” Care e diferenta dintre Dumnezeu si un chirurg . Dumnezeu nu opereaza ” – am venit aici sa schimbam vieti, munca asta oricat ar fi de grea merita . Trebuie sa nu uitam asta!
Andreea Carlogea-Medicina Generala
Îți aminteşti cum, în “Alice in Wonderland” , Alice ajunge din lumea normală într-un tărâm cu totul diferit şi trebuie să se descurce de una singură? No cam aşa m-am simțit şi eu în primele zile de facultate. De la urcatul pe Pasteur zilnic spre cămin ( ceva infernal la început) , la alergatul să găsim amfiteatrele, la neliniştea magică din tine când ai de învățat vreo 40 de pagini din Papilian de azi pe mâine, la mulțimea de oameni noi pe care urma să îi cunoşti, totul era nou.
Primele zile am fost plină de adrenalină şi părea ca zbor prin facultate, dar realitatea m-a lovit curând. Volumul de materie e imens, mai ales la anato şi la biocel, la care trebuie să învățăm săptămânal. Dar asta nu înseamnă că nu mai am timp să ies la o cafea sau să fac ce îmi place. Ştiți vorba, cei de la medicina nu se distrează des, dar ştiu să compenseze atunci când e timp. Distanțele nu sunt aşa mari (în afară de cursurile de bioetică, când la 2 săptămâni te întrebi ce le-a trebuit celor din UMF o clădire atât de departe de restul) . Iaaar bucuria de fiecare zi cu siguranță este cafeaua de la Victor.
Deşi poate părea greu la început, cred că este un sentiment minunat să ştii că în sfârşit eşti aici, it’s real, iar fiecare zi te aduce mai aproape de visul tău. Există materii care ți se vor părea inutile *biostatistică şi istorie* sau zile în care tot ce ți-ai dori e să fugi în lume şi să uiți de tot, dar nu dispera niciodată. Pentru că, deşi a început facultatea doar de o lună, am cunoscut extrem de mulți oameni minunați, care mă inspiră zilnic şi care îmi dau speranță , cadre didactice dornice să te ajute să te dezvolți în viitoarea carieră şi o groază de oportunități extra. Şi pot spune că, deşi a trecut doar o lună, am descoperit că sunt mai puternică decât credeam, că pot să îmi şi organizez timpul şi că puțin optimism te poate duce foarte departe. Vei descoperi că eşti capabil de mult mai mult decât credeai (şi probabil ca vei face mai mult sport alegând între amfiteatre şi cămin decât ai făcut în toată viața). Aşa că vă urez tuturor mult succes la admitere, sorții să fie de partea voastră şi să ne vedem cu bine la Cluj, în fuga zilnică în sus şi în jos pe Babeş!
Paul Socia-Medicina Generala
Cum a fost prima luna de student la medicina? Obositoare, interesanta, grea. Prima saptamana a fost lejera, deoarece ne-am cunoscut cadrele didactice si ne-am acomodat unii cu altii. Dupa prima saptamana am intrat in “pita” cum se spune. Am inceput sa avem de invatat cateodata si zeci de pagini de pe o zi pe alta (la anato). Pe langa anatomie mai facem semestrul 1 si biologie celulara unde la primele lucrari practice am invatat despre microscop si care ii treaba cu lentilele alea pe acolo si ne-am uitat la niste preparate prin microscop. Despre biofizica nu pot spune nimic mai mult decat ca e doar fizica, cu putine aplicatii medicale la unele chestii. Pe langa astea mai sunt si cursuri precum stiintele comportamentlui sau bazele comunicarii care mi se par cam la fel la continut. Partea interesanta a fost targul de proiecte organizat de osm, unde am aflat de o gramada de proiecte faine si in care sper sa ma implic. Pe langa toate astea un aspect care conteaza zic eu sunt colegii si ma bucur mult ca am dat numai de oameni faini. Mult succes celor care dau admiterea la anul.
Alexandru Termure-Medicina Generala
Au trecut deja 4 saptamani de facultate in care noi toti am inceput sa intelegem ce inseamna UMF Cluj si care e diferenta intre imaginea pe care o aveam inainte de a veni aici si cea de acum . Pot sa spun ca diferenta exista , dar totul se focuseaza pe un singur lucru : sa fii un student pregatit pentru a fi intr-o zi un medic ( ,, Voi nu tratati pacienti, voi vindecati oameni’’ – Decana Facultatii de Medicina ) . Lucrurile se misca destul de repede pe aici , daca in liceu profesoara de biologie iti preda in o ora maxim 2 sistemul osos , aici in 2 ore ne-au fost predate vertebrele , coastele si sternul , iar deja a trecut o saptamana de cand am dat seminarul la anatomie din toate oasele cu exceptia oaselor capului . Moment in care atat eu cat si colegii mei am inteles ce asteptari au cei de la anatomie de la noi : 3653 fete si articulatii, 1100 procese si tuberozitati si inca cateva sute de insertii musculare . As putea sa continui cu biocel, biofizica si toate celelalte materii , dar o sa va spun atat : la toate ai de invatat mai mult sau mai putin , insa viata de student la medicina si mai ales la Cluj nu inseamna numai facultate-biblioteca-camin. De exemplu ,pentru mine facultatea a inceput cu vreo 3 zile inainte de 3 octombrie datorita faptului ca intr-o noapte de sambata ne-a deschis politia universitara usa camerei de camin(H10) unde eram cel putin 8 persoane din care 3 citeam din Papiliane pe intuneric . Intelegeti voi . Cam asa stau lucrurile pe aici . Pentru mine e locul in care trebuia sa ajung si e locul de care am inceput sa ma atasez : cand mergem cu colegii spre camin ii spunem acasa , pentru noi acasa inseamna o camera de 3x4m , alte 3 persoane care iti sunt prietenii si vreo 10-15 kg de carti , hartii , pixuri . Va urez bafta tuturor si mult succes la admitere pentru ca aveti nevoie ( si noi am avut ) ! Va doresc nu sa fiti studenti la Cluj , ci sa fiti studenti la UMF Cluj !
O studenta de la Medicina Generala
Dacă mă întrebi cum văd eu prima lună de facultate, pot să spun că în săptămânile astea mi-am schimbat puțin concepțiile despre tot ce înseamnă UMF si viata de studentă la medicină. Aveam destul de multe așteptări, ca orice boboc, atât în ceea privește dotările de care dispune facultatea, profesorii, disciplinele de studiu, dar mai ales mi-am facut asteptări în ceea ce mă priveste, pentru că la fel ca si voi, am luptat mult să ajung aici si mi-am propus să lupt si mai mult. Însă motivatia de la inceput s-a transformat in frustrare. Ești frustrat că nu ai reușit să termini de învățat tot ce ți-ai propus pentru azi, chiar dacă stai pana la 3 noaptea… Ca să aprofundezi 85 de pagini la anatomie într-o lună și să poți spune că într-adevăr știi tot ce ai citit,repet să știi, nu doar să înțelegi, ai nevoie de timp. Da, cred că asta-i cea mai mare problemă a noastră, a mediciniștilor,timpul… Nu-ți ajunge aproape niciodată. Dar trebuie să-ți faci loc pentru toate și asta-i de fapt provocarea, cred eu.
În ceea ce privește dotările facultății, am fost mai degrabă dezamăgită decât încântată. E adevarat, există unele clădiri și amfiteatre renovate recent, dar nu le întrec ca număr nicidecum pe cele care ar avea nevoie de reabilitare.
Disciplinele de studiu sunt intr-adevar utile în cea mai mare parte, dar există si unele la care personal aș renunța, un exemplu ar fi Educația fizică sau Cursul de Informatică Medicală .Profesorii însă, majoritatea m-au impresionat plăcut. Catedra de biofizică mi s-a părut de departe foarte bine pregătită și dedicată ; am înțeles fiecare curs si fiecare proces fizic explicat, fără prea mult efort. Și toate astea in contextul în care eu nu făcusem fizică in liceu.Cam asta ar fi părerea generală pe care mi-am făcut-o în primele patru săptămâni de studentă la Medicină. Sper să se modifice tot mai mult pe parcurs și toate lucrurile care par acum grele sau chiar imposibile să le pot realiza.
Cristina– UMF Dentara
Inca nu am reusit sa ma adaptez complet la viata de student, sunt unele materii destul de grele si cu un volum mare de invatat, cum ma si asteptam de altfel, dar profesorii sunt destul de intelegatori si majoritatea isi dau silinta sa ne faca sa intelegem cat se poate de bine. Imi plac lucrarile practice, mi se pare interesant ce vedem si invatam din ele (desi uneori mi-e frica sa nu sparg vreun obiect de 1000 de euro:))). Mi-a placut si ca studentii din anii mai mari (tutorii) s-au oferit sa ne ajute si sa ne raspunda la intrebari:)
Acestea au fost părerile studenților de la UMF Cluj-Napoca legat de prima lună de facultate. Unii sunt încântați, alții nu prea dar sper ca toți se vor descurca în anii ce urmează. Succes!
Eu nu am priceput faza cu politia universitara.Imi poate explica cineva?