Este o perioadă în viața fiecăruia (dacă ai noroc și nu ai vreo boală ce se manifestă devreme) în care organismul este în armonie și prin armonie mă refer la faptul că reușește să își mențină parametri foarte echilibrat, într-un interval, deci menține homeostazia. Este vorba de starea de sănătate deplină specifică mai ales organismelor tinere. Dacă e să studiem puțin, această stare de sănătate și tinerețe se menține cam cât ar fi vârsta reproducerii plus creșterea copilului /copiilor rezultați. Ulterior, organismul începe parcă să cedeze treptat, începe să îmbătrânească. Desigur, această stare este considerată ca fiind fiziologică, naturală, însă ce este de fapt naturalul? Cum definim naturalul când ne raportăm la corpul nostru? Ca ceva prezent la toți indivizii? Atunci da, bătrânețea este ceva natural. Ca ceva fără de boală? Aici permiteți-mi să nu fiu de acord.
Pe măsură ce îmbătrânește, omul se schimbă, fapt vizibil mai ales pe exterior, dar cred că aceleași schimbări se petrec și în aceeași măsură și în interior. Sistemul imunitar și supravegherea imună își pierd din eficiență, crește susceptibilitatea la infecții, însă, mai important, crește riscul proceselor maligne. Acest lucru se petrece și datorită gradului mai mare de mutații acumulat de către celule și scăderii mijloacelor de reparare a ADN-ului, dar și ca și o consecință a scăderii supravegherii imune.. Printre alte schimbări specifice bătrâneții se numără : ateroscleroza – depunerea plăcii de aterom în vase începe să devină manifestă clinic la unii pacienți, parțial datorită susceptibilității genetice, parțial datorită alimentației și stilului de viață nepotrivit, menopauza la femei datorită epuizării foliculilor din ovare având ca rezultat scăderea estrogenilor cu efecte negative asupra densității osoase și anularea efectului anti-aterogen al estrogenilor, hiperplazia benignă de prostată la bărbați, scăderea procentajului de țesut muscular și înlocuirea cu țesut adipos, artroze, patologie valvulară și multe altele. Toate acestea au o evoluție cronică și ireversibilă iar, din câte am observat eu, nu există om care să scape de o astfel de patologie a bătrâneții. Fiecare are câte ceva, iar orice boală perturbă echilibrul fragil a unor parametri ai corpului, echilibru de care v-am spus mai sus. Acest dezechilibru poate fi compensat și atunci, cel mai adesea, nu este manifest clinic, însă evoluția patologiei este continuă și în cele din urmă apare o decompensare, rezultând boala manifestă clinic sau, mai grav, moartea. Iar această moarte este acea denumită ca fiind moarte naturală. Personal, nu cred că este nimic natural în moarte, ci ceva deosebit de patologic și ar fi foarte bine dacă cercetările în privința asta ar ajuta la obținerea nemuririi. Cred că moartea este ceva foarte tragic din mai multe motive, dar asta în alt articol.
Dar de ce îmbătrânim, totuși?
Și nu mă refer la explicații și motive de genul : se scurtează telomerii, ADN-ul nu se mai copiază la fel de eficient, celulele nu se mai divid așa bine deci acelea distruse nu mai pot fi înlocuite așa de bine.
Întrebarea care trebuie pusă e: DE CE corpul nostru crește și se dezvoltă până la o vârstă și apoi ÎNCEPE SĂ CEDEZE TREPTAT ca și cum încet încet ar sucomba?
Adevărul este că noi trăim într-un mediu deosebit de dur și de toxic, însă noi nu realizăm asta și este foarte posibil ca pur și simplu faptul că trăim să ne “uzeze”. Până și oxigenul dătător de viață produce radicali liberi de oxigen care au efecte negative =>de aia e bine să consumăm fructe și legume cu antioxidanți (și cafea 😀 ). Soarele cu ale sale raze UV produce mutații ale ADN-ului din celulele pielii, fapt cu atât mai important acum cu cât stratul de ozon este mai subțire sau chiar sunt găuri în acesta. (nu, nu găuri propriu-zise, doar termenul e așa, se referă la faptul că e foarte subțire.) Ca să nu mai spun de restul de microorganisme cu care suntem într-o competiție continuă : virusuri, din care unele sunt cancerigene, bacterii, fungi, până și proteine cu o conformație anormală și care se acumulează în organism – prionii. (da, am luat-o puțin pe arătură și am ajuns în domeniul patologic). Și, desigur, mai suntem noi înșine cu stilul nostru de viață, adesea nociv. Revenind la întrebare : de ce îmbătrânim? Ce scop ar avea îmbătrânirea? Menționez că toate acestea sunt ipoteze și teorii.
1) O posibilă explicație ar fi faptul că îmbătrânirea este strict efectul mediului înconjurător și că organismul nostru rezistă destul cât să se reproducă și să perpetueze specia. Personal nu cred că aceasta ar fi explicația, dacă e adevărată, ar trebui ca un organism ținut într-un glob de sticlă toată viața, ferit de orice factor nociv, să nu îmbătrânească. Desigur, așa ceva nu se oare testa, cel puțin nu pe oameni, însă cred că cel organism tot ar îmbătrâni, poate nu la fel de repede.
2) O altă posibilă explicație ar fi că îmbătrânirea este o consecință a modului nostru de funcționare, a faptului că folosim oxigen pentru a obține energie.
3)Sau poate că, deoarece reproducerea are loc de obicei la o anumită vârstă tânără + anii necesari pentru ca copilul să crească e până pe la 40-45 de ani, selecția naturală nu a eliminat treptat îmbătrânirea. 4)Sau, ținând cont de numărul mare de boli și cât de ușor se murea mai demult, era mult mai convenabil pentru specia umana să existe mai mulți indivizi care să trăiască mai puțin, însă să se reproducă mai des și acei mai mulți copii să aibă mai mari șanse de a supraviețui decât un singur individ nemuritor. În plus, așa ar rezulta o variabilitate genetică mai mare cu toate avantajele ei din care aș vrea să menționez unul :adaptare mult mai bună la mediu.
E ca și cum în loc să supraviețuiască individul, este mai important să supraviețuiască specia, ca și cum s-ar jertfi indivizii ca să rămână specia mai departe și să evolueze. Ce e interesant e că un lucru oarecum similar se întâmplă în corpurile noastre acum : mii, milioane de celule se sacrifică și mor ca să putem trăi și ca eu să scriu acest text de pe telefonul mobil și să mă enervez cu autocorrect-ul și voi să citiți acest text. Căci, în momentul în care celule de-ale noastre devin nemuritoare, devin canceroase. (și se și divid necontrolat).
__________
Medicus
https://www.facebook.com/romedicus