Medicinistul și timpul

Încă de când eram în liceu am fost atentionat de studenți, de cadre didactice și de membri ai familiei că medicina este o facultate foarte grea și că dacă o aleg va trebui să îmi asum că nu o să prea am foarte mult timp pentru mine sau pentru activități extrașcolare. Acum după 3 semestre de medicină încep să înțeleg că aveau parțial dreptate. Dar stați să vă explic

Ar trebui să încep spunandu-va nu se știu prea multe despre timp în general .Filosofii  și fizicienii dezbat de mii de ani acest concept. Chiar dacă nu putem să definim timpul, vă pot spune ceva despre el: SE SCURGE IREVERSIBIL . Timpul ca și viața, odată pierdut, nu mai poate fi recuperat. Nu putem câștiga inca o ora,putem doar să recuperăm ce puteam face în intervalul de timp irosit!

Dacă o să stați de vorbă cu  majoritatea studenților de la medicină, aceștia vor acuza o lipsă acerbă de timp. Vor spune că nu este timp suficient pentru majoritatea examenelor în sesiune , că nu au timp să meargă la sală, că abia au timp de ei ! Oare este adevărat? Ei bine mulți dintre noi avem tendința sa ne plânge si prezentăm într-un mod cam dramatic lipsa noastră de timp. Totodată lipsa de timp este o scuză ideală pentru a nu recunoaște propria lipsă de interes sau de voință (de ce să zic că nu am avut chef sau nu eram dispus să fac ceva, când pot zice “Chiar doream enorm să fac treaba cutare, dar timpu-l bată-l vina e insuficient, nu am avut când”. În același timp, noi suntem obligați să avem priorități. În acest moment prioritatea noastră numărul 1 este învățatul, iar facultatea este în așa fel construită încât sa nu termini materia niciodata, deci nu o sa ai timp de orice altceva. Dar totuși ca să nu te sinucizi dupa 2 luni de facultate ( în anul III particular) ai nevoie și de puțină relaxare, care va fi pe locul doi la tine în program, adica prieten a/ul, sportul, serialele etc. Iar de aici vin complicațiile, certurile cu prieten a/ul , kilograme in plus,  prieteni frustrati ca nu mai iesi cu ei in oraș, de aici vine propoziția studentului : nu am timp de nimic. Este timp, dar ii folositi pentru altceva!

Este adevarat ca aceast studiu ne privează de atât de mult timp?

Voi face o analiză destul de amanuntita a timpului pe care un student îl petrece la facultate.

Dimineata petreci cam 1 ora pana iesi din casa + drumul

În medie avem cam 30 de ore pe săptămțnă (cel puțin theoretic, fiindcă de la multe cursuri se poate trage chiulul). Nu pare chiar așa de mult!La urma urmei, un elev de clasa a 11-a sau a 12-a petrece tot 30 de ore pe săptămână la școala. Diferenta este ca noi mai avem pauza intre cursuri. Pauzele le folosim fie sa mancam sau sa mergem spre urmatorul curs. Insa, de cele mai multe ori este timp pierdut, pentru ca niciodata nu apuci sa faci mare lucru.

Cea mai mare victim a “crizei noastre de timp” este somnul; multi aleg sa doarma mai putin pentru a termina tot ce si-au propus. Iar acest lucru poate avea consecințe negative asupra eficienței noastre și asupra sănătății noastre!

În urma calcului mai rămânem cu vreo 8-9 ore pe zi pentru alte activități.

 

Cam ce am avea de facut in orele astea?

  • Să ne relaxam
  • Să ieșim în oraș
  • Să stăm de vorbă cu cei de acasă
  • Să mâncăm
  • Să facem curat in cameră
  • Să invățăm
  • Să facem sport
  • Să citim
  • Să ne implicăm în voluntariate
  • Să frecventăm cercuri științifice
  • Nu pare chiar asa greu! Multe din activitățile enumerate nu consumă foarte mult timp și nu trebuie sa le facem zilnic; rar se intampla sa iesi in fiecare zi in oras, voluntariatele de cele mai multe ori au intalniri saptamanale, etc .  Sa nu uitam ca in weekend avem teoretic timp; ne putem ocupa atunci de lucrurile casnice ( cumparaturi, curatenie, etc)

    Aparent am avea timp pentru toate! Atunci care sa fie sursa care naste aceasta lipsa de timp?

    Procastinarea- un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Colegul Medicus a făcut un articol special in care a explicat cât de nociv poate fi acest comportament. Cel mai mare inamic al studentului
    Drept concluzie o să vă las un citat

     

    Stresul- Studentul la medicină este foarte stresat. Orele sunt solicitante,există o presiune social asupra lui, iar examenle sunt grele.

    Învățatul inefficient : Majoritatea stau pe Facebook sau se uita pe pereti in timpul in care stau la birou sa invete. Unii nu se pot concentra sau nu știu cum să abordeze anumite subiecte mai dificile sau complicate. Și fie că ne place sau nu, scopul nostru prinicpal în cei 6 ani ai facultății este studiul și învățatul. Așa că trebuie să învățăm eficient, sa acumulam cat mai multa materie intr-un timp cat mai scurt. Stilurile de învățare

     

    (Avem aici o serie de stiluri de învățat pe care le considerăm eficiente)

    Ce putem face?

    Să nu ne irosim timpul! După cum am mai zis, nimeni nu ne poate da înapoi nici măcar o secundă! Putem recupera activitatea pierdută din secunda respectivă, dar secunda NICIODATĂ!!!

    Așa că trebuie să fim EFICIENȚI. Când ne distrăm,ne distrăm și nimic altceva! Când ne relaxăm, ne deconectăm complet de la micile noastre conflicte și intrigi cotidiene! Când învățăm, stăm liniștiți și ne concentrăm 100% la învățat!



Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.