Okay, deci inima trebuie oprită, este absolut clar asta. Dar cum poți să o oprești când nodul SinoAtrial tot emite impulsuri în mod regulat (în fond, asta-i treaba lui), impulsuri care ajung la miocardul de lucru și care se contractă. Administrezi K+ , potasiu, care oprește inima în diastolă. Ca să-l citez pe doctorul care mi-a povestit : “Te uiți pe monitorul EKG și numai vezi cum apar toate modificările descrise la semio în hiperpotasemie…
Bradicardie
“…ulterior inima se oprește în diastolă.” Dar cum îi administrezi inimii această soluție care conține potasiu și nutrienți? Cel mai adesea prin ostiile coronariene – adică anterograd, deși se poate și retrograd prin sinusul venos coronar, dar mai rar în practică. Totodată, inima este răcită la o temperatură mai mică decât cea normală, pentru a încetini metabolismul celulelor miocardice și, astfel, să le protejeze. (ca un fel de “hibernare”).[the_ad id=”529″]
Însă ce se întâmplă cu restul corpului dacă inima este oprită? Dar mai ales cu creierul, a cărui perfuzie este absolut crucială! Aici intervine circulația extracorporeală. Prin intermediul unui dispozitiv foarte complicat, care are ca scop circularea sângelui prin corp, dar care nu poate fi o pompă obișnuită ca și în cazul apei de exemplu deoarece eritrocitele sunt foarte sensibile șocului mecanic și tind să hemolizeze. De asemenea, pacientul primește anticoagulant înainte de intervenție, întocmai ca sângele acestuia să nu coaguleze în acel aparat.
Trecând prin pompă, sângele este răcit, din nou cu scopul de a scădea metabolismul țesuturilor pacientului pentru a le proteja. Totodată, aparatul funcționează și ca un plămân mecanic, oxigenând sângele.
Vă dați seama cât de delicate sunt intervențiile cardiovasculare pe cord deschis din moment ce sunt atât de multe variabile în joc, iar ce am menționat aici reprezintă doar pregătirea bolnavului și a câmpului operator pentru înlocuirea de valvă (și asta foarte simplist). Însă restul, probabil într-un articol viitor.
Până atunci, apreciază-ți mai mult inima* și nu vă mai supărați pentru nimicuri! NU merită! 🙂
*și consumă mai multe grăsimi polinesaturate și acizi OMEGA-3 și OMEGA-6. Inima și vasele de sânge îți vor mulțumi.
__________________________________________________________________
https://www.facebook.com/romedicus/