Inervatie, neuroni pre- si postganglionari

Category: BiologieInervatie, neuroni pre- si postganglionari
Andrada asked 8 years ago

Am mai vazut o intrebare legata de inervatie, dar as vrea sa ma lamuresc.

  1. Daca nervii splanhnici fac sinpsa in ganglionii previscerali, la inervatie se ia doar fibra postsinaptica care nu mai face parte din nerv? La unele teste cea presinaptica se ia, la altele nu se ia. :/
  2. La fibrele simpatice din T1-T5 se ia fibra postganglionara deoarece, sinapsa e in ganglionii paravertebrali?
  3. La parasimpaticul din trunchi, pentru muschii ciliari, irisului, glandele salivare, glandele lacrimale si mucoasa nazala se ia fibra postganglionara care nu tine de nervii cranieni respectivi? Este testul 129 de la Anatomie din cartea de 2015 care spune: “glanda parotida este inervata de fibre parasimpatice atasate nervului glosofaringian”. Cartea spune ca este adevarata. Eu consider ca nervul se termina in ganglionul juxtavisceral, iar fibra postganglionara nu este inclusa in el. Se refera la altceva prin “atasata”?
Zegaild replied 2 years ago

Amoxicillin Be Taken With Alcohol ivermectin price

Embolve replied 2 years ago

the pharmacy to buy clomid online from 4 motility A-C, P 0.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Answers
Tudor admin Staff answered 8 years ago

Logica corint-admitere e asta : in cazul inervatiei parasimpatice, te uiti ce fel de ggl e, juxtavisceral sau intramural. Daca e juxtavisceral, doar fibra postggl se ia ca inervatie. Daca e intramural si fibra pre si cea postggl se ia ca inervatie.
La simpatic iei doar postggl, cu exceptia nervilor splanhnici. Acolo daca iti zice ca nervul spl. Inerveaza (nervul avand fibra preggl) tre sa le dai dreptate, iar daca zic fibra postggl, la fel le dai dreptate.  
Pentru moment accepti asta asa cum e. Am dezbatut si eu intens subiectul cu profii ce ne.au predat cursurile inainte de simulare si asta mi.au zis. La facultate o sa vezi ca se iau ambele fb, si pre si post, in orice situatie. 
 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Andrada answered 8 years ago

Eu am crezut ca logic e sa iei doar fibra care ajunge la organ, in cazul nervilor splanhnici, dar unele grile m-au zapacit complet. De ce nu invatam noi pt admitere logica care e si la facultate dupa? -.-”
Multumesc frumos pentru raspuns!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Answer

16 + 10 =