July 20, 2016

Lemniscul medial

Listă întrebăriCategory: BiologieLemniscul medial
Andrada asked 5 years ago

Am doua grile(cartea de 2015):
(Fiziologie) 89. Fasciculele care conduc sensibilitatea kinestezica:
E. ajung in talamus, dupa ce au format decusatia senzitiva(FALS)
(Anatomie) 65. Care dintre urmatoarele fascicule strabat trunchiul cerebral in inregime?
E. lemniscul medial(ADEVARAT)
 
Dupa prima grila am tras concluzia ca lemniscul medial nu se considera fascicul, dar dupa a doua grila, nu mai stiu ce sa zic. :/

Andra replied 4 years ago

la carte spune ca: axonul patrunde in cordonul posterior, formand fasciculul gracilis si cuneat. MENTIONAM ca fasciculul cuneat apare NUMAI in maduva toracala superioara si in maduva cervicala. ACESTE doua fascicule, numite si fascicule spinobulbare, urca spre bulb. Apoi nu mai specifica nimic despre vreun fascicul…dar se refera la plural mai tarziu `devin ascendenti si formeaza lemniscul median, care se indreapta spre talamus`, fara a face referire la ce anume exact…(axonul celui de al doilea neuron)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Answers
Admin Rares Staff answered 5 years ago

Lemniscul medial este o cale de conducere a sensibilitatii kinestezice avand originea in bulbul rahidian si terminandu-se in talamus.
Eu nu as lua prima grila corecta fiindca zice “dupa ce au format decusatia senzitiva ajunge in talamus” cand dupa ce au format decusatia senzitiva e inca in bulbul cerebral apoi trece prin punte mezencefal si dupa tot drumul asta ajunge si el in talamus .
La intrebarea: ” daca e fascicul sau nu” nu exista vreun raspuns exact! Aici e controversa. Termenul nu e clar definit in Corint,(avand in vedere modul in care sunt folositi termenii ar putea fi considerati echivalenti)ai un tabel pe la finalul captiolului de sistem nervos in care sunt defintii o serie de termeni dar daca tin minte in editia mea era definti doar tract o formatiune de sbstanta alba ce conecteaza 2 parti din SNC,deci conform definitii asteia ar fi tract nu fascicul…
 

Simona Vlad replied 5 months ago

Impulsurile electrice trec de la dendrite spre corpul neuronal si mai apoi spre axon. Ulterior, informatia e transmisa la alti neuroni prin sinapse. Mai multi neuroni ce comunica intre ei formeaza o “cale”. O astfel de “cale” de axoni se pot numi in diverse feluri: tract, fascicul, lemnisc. Asta in sistemul nervos central. In cel periferic sunt numiti nervi.
Deci lemnisc = fascicul = tract

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Andrada answered 5 years ago

Deci la prima grila e o chestie de fromulare(minunat). Pana la urma, in carte nu e definit nicaieri cuvantul  “fascicul”, la tract spune doar ca sunt neuroni ce conecteaza parti din SNC, iar cartea nu spune daca lemnisculul e considerat fascicul sau nu. Exista o grila in care e considerat fascicul…..dar tot nu e 100% sigur. -.-”
Multumesc oricum!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Answer

2 + 14 =