Un stil de învățat foarte bine organizat îți va fi de mare folos atât pentru facultatea de medicină cât și pentru orice alt domeniu. Fiecare are propriul său stil de învățat , însă ne-am gândit să rugăm câțiva studenți să ne împărtășească câte ceva din tehnica lor de învățat , Unele persoane pot să rețină mai bine când scriu, altele când vorbesc sau când îi ascultă pe ceilalți. [the_ad id=”529″] Dacă îți este greu să reții ideile principale sau anumiți termeni, înseamnă că ai nevoie de o abrodare nouă privind modul în care înveți. O persoană cu un IQ normal poate reține până la  7-9 elemente aleatorii sau 49 dacă sunt grupate, adică: 2 B P T W 1 M A 1  o să-l uiți imediat după ce l-ai citit; însă dacă le grupezi : BMW ATP 112  le ții minte mult mai ușor.( Cunosc un nevăzător care reține un număr de telefon, fără să fii nevoit să i-l repeți în condițiile în care el a memorat peste 100 de numere ale prietenilor).Eu încerc să grupez și să relaționez tot ce învăț cu altceva din viață mea sau pur și simplu să îmi amintesc contextul în care am discutat despre acel lucru/ l-am învățat (Ex:la embriologie trebuia să știu despre muguri, iar un prieten a făcut o glumă despre ei;așa mi-am amintit la examen despre ei).

 

Tehnici de invatare:

 Scheme

Pentru a face o schemă ai nevoie de mult timp, însă te ajută destul de mult să-ți organizezi acele noțiuni în minte și să le înțelegi mult mai ușor. Schema ar trebui să conțină noțiunile de bază pe care trebuie să le reții. De asemenea, poți utiliza mai multe culori în scrierea textelor .

Repetă cu voce tare

Mie cel puțin nu îmi place să repet cu voce tare deoarece, de cele mai multe sunt la bibliotecă și nu pot să îi deranjez pe ceilați. însă, mulți aleg să facă acest lucru în confortul propriului cămin deaorece îi ajută să rețină mai bine. Așa poți să descoperi dacă ai lacune în propriile cunoștințe.

Roagă pe cineva să te asculte

Încearcă să profiți de ajutorul oricui și să îi rogi să îți pună diferite întrebări din materia pentru examen, fie că este mamă ta, soră sau un alt elev care se pregătește pentru acest examen.

 Repetiție

“Repetiția este mama învățăturii”, fiecare cred că a auzit acest proverb de multe ori, însă acesta este adevărul. Studiile au arătat că pentru a putea reține un detaliu pe termen lung, trebuie să îl repeți de minim 11 ori. Good luck with that:)

Acestea sunt părerile mele legate de stilurile de învățat. Eu învăț scriind sau prin scheme , încerc să-mi imaginez în cap ceea ce citesc și tot timpul grupez informațiile (exemplul actual la histologie : Epiteliul pavimentos simplu se găsește în : Glomerulul renal , endotelii , alveole, mezotelii și alveole pulmonare. Le-am grupat pe cele din rinichi Glomerul + ansă henle , Denumirea cu elii la sf endoteliu + mezoteliu și știam că sunt 5 astfel că am ajuns și la alveole)

O studentă la medicină:

Poate de multe ori uitam că nu contează doar cât timp alocam studiului, ci chiar mai important este cum studiem și care e starea noastră în acel moment. Poți sta 10 ore la birou, cu mintea la vacanță de vară sau mai știu eu la ce, și cu pauze de câte 30 min-1 oră de navigat pe feisbuc și să înveți mai puțin decât în 2 ore de concentrare și efort intelectual susținut în vederea studiului pe care l-ai început.

în ce privește modul de învățare, ar fi extrem de eronat să spun, sau să și cred că al meu e cel mai bun și eficient și universal valabil. știu doar că pentru mine funcționează și poate să meargă bine și pentru alții asemeni mie. Următoarele rânduri au să descrie modul meu de abordare al abstractului-interminabilului-esențialului studiu.

În primul rând, înainte de a începe orice activitate cognitivă duc o muncă de convingere a psihicului meu, care, în mod normal ar trebui să se termine cu acceptarea faptului că următoarele ore din viață mea trebuie să fie petrecute învățând, cu toate gândurile concentrate pe tema studiată și fără alte activități care m-ar putea distrage. Pentru că determinarea să fie suficient de puternică, mă gândesc la ce s-ar putea întâmplă dacă nu învăț (și bineînțeles că femeile au darul de a-și imagina cele mai dramatice scenarii) și dacă învăț, ce bine o să fie, ce medic bun o să ajung, etc etc.

Când nu fac asta, se întâmplă să fiu mult mai superficială, să îmi permit multe și lungi pauze și să fac orice altceva decât învățatul. Ca și acum în loc să învăț plexul brahial, mi se pare mult mai palpitant să scriu despre cum să înveți și cu greu mă apuc de treabă.

[the_ad id=”529″]

În al doilea rând, eu am nevoie de liniște, de telefonul amplasat la o distanță suficient de mare, și laptopul închis. După ce îmi ticluiesc planul de bătaie, iau materialul didactic, îl citesc, încerc să înțeleg. De obicei, după lecturarea asta nu țin minte mai nimic, așa că în tura doi, odată cu cititul îmi subliniez cuvinte cheie, idei, cu highlight-erele mele multe și colorate (apropos, am câte o culoare pentru criteriile de clasificare spre exemplu, altă culoare pentru cuvatul cheie, altă culoare pentru idei mai puțin importante, deci chiar și multitudinea de culori de pe paginile pe care le studiez are o logică). și apoi, mă ajută foarte mult să scriu. Eu nu pot învață altfel. îmi fac un fel de rezumat al materialului, schițat și colorat după pofta cordului meu. Așa învăț eu și chiar dacă ia mult timp scrisul, îmi rămân mult mai ușor informațiile în minte. înainte să mă apuc de umatoarea lecție, o recapitulez pe precedenta, de pe foile scrise de mine, apoi continui treabă.

În scurte cuvinte, cam ăsta ar fi stilul meu, care întradevăr e un mare consumator de timp, pixuri, foi, nervi, daaar, pentru mine funcționează .Până acum doar schițele de la anato mi-au ocupat 52 foi = 104 pagini și lista poate continua cu biocel, biofizică, etc. Pentru admitere am avut caiete întregi scrise la bio și chimie. S-a meritat? Ooh, da! și acum îmi amintesc bine detalii și desene și tot felul de informații pe care le-am notat și le-am “tradus” după capacitatea mea de înțelegere.

Pentru cei care nu ați încercat asta până acum, you may give it a smaaall try, să vedeți cum merge la voi așteptăm feedback-uri cu părerea voastră, siii, de ce nu, câteva rânduri în care să ne spuneți care e stilul vostru de a învață.

Un student de la medicină:

Notă Acestea sunt metodele mele de invătat .Nu este o metodă universală și eficientă.Așa că citirea acestui articol nu vă va face capabili să acumulați o cantiate aproape infinită de informație într-o perioadă finită de timp

Cum invăt eu?Ei bine nu aș putea spune că am o metodă fixă de obicei abordând două stiluri.

1.Stilus Smuls(eficientă redusă)

Acesta este stilul abordat când sunt presat de timp,obosit sau atunci când nu am chef să invăt deși trebuie .

metode de invatare

Atunci când mă pun la birou nu am nici cea mai vagă idee ce o să invăt și cât o să invăt.Atunci deschid manualele cărtile și încep să repet capitolul care mă atrage cel mai mult în momentul respectiv,subliniez paragrafele care mi se par importante adaug pe desene niște extra informații din text,mă uit pe atlase,când mă plictisesc de un anumit subiect trec imediat la următorul sau sar de la o materie la alta,în funcție de dispoziția din clipele respective.(* mențiune de la admin* sper că nu faci așa și cu fetele)

2.Stilul obișnuit

În acest caz îmi stabilesc dinainte cât trebuie să invăt în funcție de timpul disponibil.Când e vorba de biologie sau chimie prefer să citesc dinainte o bună parte din materia pe care trebuie să o invăt iar apoi să reiau fiecare paragraf în parte.Atunci când acesta este mai dificil de reținut sau de înțeles mă pun să notez pe foi de hârtie ideile principale.îmi evidențiez cuvintele cheie și detaliile cu ajutorul unui marker.Când apar desene și scheme le analizez rapid și scriu pe langă ele(pentru admitere mi-am făcut un caiet special) detaliile observate acolo.Când există în text un detaliu care nu există pe desen încerc să completez desenul cu acesta. Uneori obișnuiesc să fac scheme/schițe.Acestea nu sunt foarte artistice și nu includ o serie de formațiuni care sunt acolo dar nu ne interesează în mod direct! Scopul lor e să surprindă aspectele importante cum ar fi raporturile dintre nervi și mușchi ce fibre se găsesc în rădăcinile și în ramurile nervilor spinali sau traseul fasciculelor spinotalamice spionocerebeloase.

în cazul materiilor precum matematică,fizică informatică aveam o altă metodă de abordare.Citeam din prima paragraf cu paragraf și încercam să înțeleg fiecare idee, căutam exemple unoeori videoclipuri pe internet care să mă ajute să înțeleg mai bine fenomenul iar atunci când nu puteam reține o formulă aplicam metoda profesorului de matematică(scriam formula de 5-7 ori cu litere diferite ).

Dacă nu înțelegeam din prima toate chestiunile descrise începeam să fac aplicații,acestea vă ajută foarte mult să înțelegeți fenomenele și formulele

 

 

3 Comments

  1. Pingback:GESTIONAREA TIMPULUI IN VACANȚA DE CRĂCIUN

  2. Pingback:Întrebări frecvente

  3. Pingback:Cel mai mare inamic al studentului- procrastinarea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.