Tot ce am nevoie pentru anul I

In primul rand, vreau sa va felicit pe toti cei care ati intrat. Relaxati-va , bucurati-va cat mai mult de vacanta pentru ca o meritati din plin.

In anul I , aveti nevoie de urmatoarele lucruri: halat, boneta, masca chirurgicala, pensa, bisturiu, manusi nesterile, costum de clinica si papuci de clinica.

1) Halatul il vei folosi aproape la fiecare lucrare practica pe care o vei avea in anul I cum ar fi : biofizica, biologie celulara, anatomie, psihologie, biochimie, fiziologie (medicina generala). Halatul ar trebui sa fie cu maneca lunga ( mai ales la anatomie iarna este foarte frig, iar vara pot sa zic ca nu m-a deranjat), sa fie lung pana aproape la genunchi (Asistentul universitar la anatomie , Dr Olimpia Netea  ne-a spus la inceputul anului sa nu purtam halate scurte de frizer). Halatele le poti gasi in orice magazin cu articole tehnico – medicale.

2)Boneta, orice culoare doresti, trebuie purtata la lucrarile practice de la anatomie. Exista si bonete de unica folosinta care sunt mult mai comode ( o lucrare practica tine 3 ore in semestrul II)
3)Masca chirurgicala o vei folosi la anatomie deoarece,  formolul este toxic si cadavrele sunt imbibate in el. Efectul formolului il vei observa imediat ce ai intrat in acea sala : ochii iti vor  lacrima si te va ustura gatul; la toate acestea se adauga mirosul care nu este deloc unul placut.

4)Pensele sunt de doua tipuri: chirurgicala si anatomica. Cea chirurgicala are in capat doi dinti in plus care te ajuta sa prinzi mai bine. Nu recomand pensele chirurgicale, deoarece poti sfasia cadavrul foarte usor cu ele.

5)Bisturiu: La medicina generala si stomatologie veti avea un cadavru pe an. Asta inseamna ca 300 de studenti ciopartesc un singur corp. Va imaginati daca fiecare dintre voi ar face asta in putin timp nu ar mai ramane nimic. Am ajuns sa tai prima oara in semestrul II cand profesoara avea incredere in noi.

6)Manusi nesterile: Nu este tocmai placut sa atingi cu mainile libere cadavrul deoarece, desi este dezinfectat cu formol, inca exista pericolul contaminarii.

7)Costum de clinica si papuci de clinica: La prim-ajutor veti avea ocazia sa faceti garzi la A.T.I Medicala III, astfel ca veti avea nevoie de un costum de clinica si papuci de clinica.


10 Comments

 1. Darius Dacian

  Despre manualele necesare in anul I, nimic?

 2. Andreescu Adina

  La BFT ce avem nevoie?

 3. Anca Anghel

  Ce atlas se foloseste mai mult in facultate, Netter sau Grey’s? Sunt a 12-a acum si as vrea sa imi cumpar unul pe care sa il folosesc si la anul

 4. La MD avem nevoie de un atlas care contine numai capul si gatul sau tot corpul uman?

  • Medicus: la MD se va insista pe cap si gat, dar vei face si restul corpului uman.
   Teoretic, nu ai nevoie de niciun atlas, se gasesc de toate la biblioteca. Insa, daca vrei sa-ti cumperi tu unul, pentru stoma recomand : Sobotta, are imagini frumoase cu oasele craniului si cu mai multe elemente trecute pe el decat Netter-ul. Sau, daca vrei sa iesi ieftin, cauti Sinelnikov in pdf, varianta in engleza, se gaseste pe internet si o imprimi alb-negru, are imagini foarte frumoase.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.